Rundveehouderij

Nieuws 2056 x bekeken

Ieren bevestigen BSE

Dublin – Het Ierse ministerie van landbouw heeft bevestigd dat een van BSE verdachte koe inderdaad met de gekkekoeienziekte besmet was. Het ministerie spreekt van 'een geïsoleerd geval van klassieke BSE in één dier'.

De vermoedelijke BSE werd twee weken geleden ontdekt bij een koe die was gestorven op een veehouderij. De besmetting kwam aan het licht tijdens routinecontroles. Nadat minister Simon Coveney al direct stelde dat het voor 80 procent zeker was dat het om BSE ging, heeft zijn ministerie dat nu bevestigd. Volgens de geldende richtlijnen zijn alle dieren op de boerderij die vanaf een jaar voor tot een jaar na de geboorte van de betrokken koe en hun afstammelingen zijn geboren, geruimd. Alle 63 op die manier geslachte koeien en vier kalveren bleken geen BSE te hebben. Het ministerie vermeldt nog dat een voorouder van de besmette koe uit het buitenland kwam, 'maar dat heeft geen enkele betekenis in epidemiologische zin'.

De Ierse autoriteiten hebben de resultaten gemeld aan de Europese Commissie en de internationale organisatie voor dierengezondheid OIE. Die moet beslissen of Ierland nu terugvalt naar de status van 'beheerst risico', nadat het eind mei net de status 'verwaarloosbaar risico' had verkregen.

Of registreer je om te kunnen reageren.