RundveeNieuws

Franse megafarm heeft te veel dieren

Drucat – De omstreden Franse megafarm in Drucat bij Abberville telt momenteel bijna 800 koeien. Het bedrijf heeft echter tot nu toe maar vergunning voor 500 dieren.

De veehouderij, vaak aangeduid als Ferme des 1.000 vaches ofwel boerderij met 1.000 koeien, stuit al jaren op weerstand van omwonenden en tegenstanders van de ‘industriele veehouderij’. Ook de militante boerenbond Confédération Paysanne is fel tegen deze en andere megabedrijven. Vorige maand hielden de tegenstanders weer een demonstratieve actie bij het bedrijf.

Mede vanwege de vele bezwaren hebben de regionale autoriteiten vergunning gegeven voor niet meer dan 500 koeien, exclusief volgers. Een lokale krant heeft echter ontdekt dat er momenteel 794 dieren op de boerderij staan, iets wat inmiddels door de inspectiediensten is bevestigd. Volgens eigenaar Michel Werter is sprake van ‘een administratieve fout’. Hij zou met de uitbreiding vooruitlopen op een nieuwe vergunning voor 800 dieren die echter nog lang niet rond is. De prefect, de regionale vertegenwoordiger van de staat, in Picardie heeft aangekondigd dat hij de vereiste maatregelen zal nemen. Ook minister van landbouw Stéphane le Foll kijkt naar de situatie: ”Een zo grote overschrijding van het maximumaantal dieren duidt duidelijk op een overtreding”.

Beheer
WP Admin