RundveeNieuws

FC verhoogt toetredingsdrempel opnieuw

Arnhem – FrieslandCampina verhoogt het entreegeld voor nieuwe leden opnieuw, ditmaal naar €15 per 100 kilo.

Nieuwe toetreders moeten daarnaast vanaf 10 juni verplichte weidegang toepassen, grondgebonden zijn en open stallen gebruiken.

Dit heeft de zuivelcoöperatie bekend gemaakt naar aanleiding van zijn reguliere ledenraadsvergadering in Papendal. In juni 2012 verscherpte FrieslandCampina de entreeheffing al van €4 naar €10 per 100 kilo. Na de jongste aanscherping is FrieslandCampina met afstand de duurste coöperatie om lid van te worden. De meeste zuivelbedrijven hanteren een entreegeld van €5 per 100 kilo. DOC Kaas vraagt €0,68 per 100 kilo over een periode van tien jaar en zuivelcoöperatie Arla vraagt helemaal geen toetreedgeld (maar reserveert wel weer meer ledengeld dan FrieslandCampina)

Nauwelijks nieuwe leden

Overigens heeft FrieslandCampina sinds 2009 nauwelijks meer nieuwe leden aangenomen, behalve via bedrijfsopvolging.

FrieslandCampina stelt dat het met het ledenaannamebeleid de continuïteit van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina waarborgt, met bescherming van het financiële belang en de duurzaamheidsprestatie van de zittende leden. Het entreegeld is verhoogd, zo heet het officieel, om evenwicht in de kapitaalinbreng van zittende (in 2012 gemiddeld ruim een ton vermogen) en nieuwe leden te bewerkstelligen.

Anderhalf jaar

Het aannamebeleid is vastgesteld voor de periode van 10 juni 2015 tot en met 31 december 2016 en geldt dus vooralsnog voor anderhalf jaar.

Beheer
WP Admin