Rundveehouderij

Nieuws 4752 x bekeken 11 reacties

Dunne fractie mogelijk oorzaak kopziekte

Drongen - Het gebruik van dunne fractie op grasland is mogelijk de oorzaak van kopziekte op twee Vlaamse melkveebedrijven.

Dit meldt de Veepeiler Rund van Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) en de Universiteit Gent. Dunne fractie die ontstaat uit mestverwerking is zeer kaliumrijk en kan de magnesiumvoorziening in gras in het gedrang brengen. Op het eerste bedrijf stierven vier pas afgekalfde koeien op de wei na krampaanvallen, fietsbewegingen en schuim op de bek. De dieren stierven binnen een paar uur.

Uit onderzoek bleek dat de dieren een sterk verlaagd magnesiumgehalte hadden. Bij controleonderzoek op gezonde koeien kwam ook een te laag magnesiumgehalte aan het licht. Op het tweede bedrijf werd de aandoening vroegtijdig ontdekt waarna de koeien met behulp van een infuus er weer bovenop geholpen zijn.

Laatste reacties

 • cornelis 22

  Al die niewerwetse fratsen ook.

 • mts.kleingebbink1


  Gewoon 10 m3 mest per ha meer plaatsingsruimte per jaar en je hebt een hoop rompslomp,risico  en trammellant minder.

 • j.verstraten1

  Gewoon opletten met wat je doet en bemesten naar behoefte en samenstelling. Ook met spuiwater is in het verleden wel eens onverantwoord bemest met schadelijke gevolgen voor de diergezondheid.

 • tikka


  De meeste boeren 'rekenen' alleen met de 'gratis'  stiksof wat er verder teveel of juist te weinig word aangevoed daar houden ze geen rekenig mee met alle gevolgen vandien.

 • koestal

  dus te veel kali in de mest,dan heb je een probleem

 • A1967

  Onder 10graden in de nacht sowieso mag bijgeven

 • joohoo

  2 jr geleden kwam een vertegenwoordiger bij mij met een onderzoek waarbij de uitkomst niet naar buiten mocht, dunne fractie is puur vergif voor de bodem. De natuurlijke belans is er compleet uitgetrokken.
  Het is niet voor niets dat onderzoekers van alles proberen met toevoegen van ingredienten en mineralen om de balans weer enigzins te herstellen.
  Je vermoord niet alleen de bodem maar ook het bodemleven en de fauna er boven.
  Als akkerbouwer wil ik nooit dunne fractie op mijn land .

 • tikka


  joohoo, dunne fractie of spuiwater?

 • joohoo

  Ik bedoel dunne fractie, je ziet ze bijna bij elke melkveehouder achter de stal onder een klein afdakje. Mestscheiders en dan de dunne fractie weer terug in apparte opslag en het dikke in de boxen.

 • Sjaak

  Klopt joohoo, het is grote rotzooi!
  Heb zelf ooit meegedaan aan een proef, die begeleid werd door de WUR. De dunne fractie kwam van Kumac. Deze werd dan in de drijfmestkelder gelost en vervolgens met de zodebemester uitgereden. Er zat naar verhouding veel te veel kali in en de werking was wispelturig......
  De (uit-)werking is absoluut niet te vergelijken met die van kunstmest!

 • tikka


  De schadelijke effecten van dunne fractie hoor ik voor het eerst. Ik vraag me af of het waar is, er zijn immers alleen via mestscheiding dikkere bestanddelen uit de mest gehaald. Van spuiwater (afkomstig uit luchtwasers) heb al wel verhalen gehoord over de schadelijke werking, vooral de zwavel kan in verhoogde concentratie voor problemen zorgen. feitelijk moet je alles laten analyseren voor je kunt bepalen hoeveel je op het land laat brengen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.