Rundveehouderij

Nieuws 2199 x bekeken 1 reactie

Copa pleit voor beter vangnet voor melkveehouders

Riga - Copa, de Europese boerenorganisatie, vindt dat er een beter vangnet moet komen voor melkveehouders als de prijzen onderuit gaan.

Mansel Raymond, de voorzitter van de Europese Melkveehouders, schoof tijdens een persbijeenkomst van Europese landbouwjournalisten in Riga de mogelijkheid van een verzekering naar voren. Amerika kent zo'ņ systeem, waarbij de overheid een belangrijk deel van de verzekeringspremie voor haar rekening neemt. Als de prijs onder een bepaald niveau daalt, keert de verzekering uit.

Geen interventie
Behalve een verzekering is volgens Raymond een versterking van de Europese opkoopregeling noodzakelijk. Europees landbouwcommissaris Phil Hogan piekert er op dit moment niet over om die interventie open te stellen. Daarvoor zijn de prijzen niet ver genoeg gezakt. Als er interventie komt, gebeurt dat voor 21 eurocent per kilo. Veel te weinig, stelt de Brit Raymond. Hij liet zich er niet over uit welk bedrag het dan wel moet zijn. 'Daar waag ik me niet aan. Als ik 28 cent zeg, roepen de melkveehouders dat het te weinig is. Als ik 40 cent zeg en dat heb ik het liefst, dan weet ik dat het onrealistisch is.'

A/B-prijzen
Raymond riep Brussel op om in ieder geval het superheffingsbedrag over het afgelopen jaar (bijna €700 miljoen) geheel ten goede te laten komen aan de zuivelsector. Omgerekend zou dat 2 cent per kilo melk kunnen schelen. De Europese Commissie wil niet verder gaan dan €400 miljoen. De rest gaat in de Brusselse kas. Een andere optie als vangnet is volgens Raymond het werken met een A en een B-prijs bij de zuivelondernemingen. Voor een bepaalde hoeveelheid krijgen de veehouders een vaste A-prijs, voor het overige een schommelende B-prijs.

 

Pleidooi gespreide betaling
Copa voorzitter Albert Jan Maat hield bij de informele ministerraad in Riga een pleidooi voor gespreide betaling van de superheffing van 2014 over twee of drie jaar. Een voorstel waar in de EU wel draagvlak voor is. De zuivelsector heeft nog steeds last van de Russische handelsboycot. Maat ziet dat de zuivelsector beter voet aan de grond krijgt in andere markten zoals Japan en Zuid Amerika. Binnen twee jaar is het effect van het wegvallen van de export naar Rusland volledig weggepoetst, voorspelt Maat. Als gevolg van de lage melkprijzen daalt de melkproductie in de EU. Copa zag in de eerste drie maanden de productie met 1,3 procent dalen.

Steun voor Baltische staten
Maat vraagt tevens om extra steun voor melkveehouders in de Baltische staten. Door de Russische boycot worden de boeren in deze landen extra hard getroffen. De melkprijs in de landen ligt op € 0.22 per kilo. Boeren kunnen dit niet volhouden en dreigen te stoppen.

Eén reactie

  • Fermer

    Copa, die volop voor afschaffing van de melkquota was, schermt nu met een productiedaling de eerste 3 maanden van dit jaar, die slechts het gevolg was van dat (overschreden) quotum.  Copa drukt dat nu onder de invloed van de vrije marktwerking, als zou de lagere melkprijs de productie al doen dalen. Hoe hypocriet kun je zijn?

Of registreer je om te kunnen reageren.