Rundveehouderij

Nieuws 5602 x bekeken 3 reacties

Cono helpt leden met nieuwe stal

Westbeemster - Coöperatie CONO komt met een nieuw initiatief voor haar leden: de CONO-stal. Deze stal moet het beste bieden van twee werelden.

Veehouders moeten kunnen opschalen, maar wel in een passende, mooie, open en duurzame stal, die ook nog eens goed in ingepast in het landschap.

Bij Cono werd al langere tijd gebroed op een manier om de leden de kans te bieden om na het einde van de melkquotering mee te kunnen komen met nieuwe ontwikkelingen en tegelijkertijd niet de sympathie te verspelen bij de burgerij. De stal is niet bedoeld om koeien permanent binnen te laten staan. Cono ziet zichzelf ook nog steeds als voorloper op gebied van weidegang en duurzame houderij. De stal moet daarom gecombineerd worden met weidegang.

De inspiratie voor de nieuwe stal is ontleend aan de nieuwe kaasmakerij van Cono. Deze kaasmakerij heeft al veel prijzen gewonnen voor uniek ontwerp en perfecte inpassing in het Beemster landschap. Samen met Boerenverstand heeft CONO een team samengesteld die de leden gaat ondersteunen bij het bouwen van de nieuwe stal. Het team bestaat uit Frank Verhoeven (Boerenverstand), expert duurzame melkveehouderij; Jona Geers, landschapsarchitect en Wouter Goudriaan, architect. Ook wordt samengewerkt met Bastiaan Jongerius, de architect die de nieuwe kaasmakerij heeft ontworpen.

Cono gaat ervan uit dat één keer per generatie een nieuwe stal wordt gebouwd. Daarom moet deze nauw aansluiten bij de kansen voor de boer in de toekomst en bij de kwaliteits- en duurzaamheidsambities die CONO Kaasmakers uitdraagt. In de eerste plaats moet de stal daarom het landschap versterken en er mooi uitzien. De stal moet verder zoveel mogelijk functies combineren en de toekomst van het bedrijf ondersteunen. De CONO stal laat ook zien wat er gebeurt, zorgt voor maximale transparantie met slimme en mooie ontwerpen en keuzes van materialen. Daarmee is de CONO stal een aanwinst voor het landschap en de directe omgeving, en voor de boer iets om trots op te zijn, zo stelt Cono.

Laatste reacties

  • w1888

    Goed Initiatief!

  • hooghoes

    Zal eens met doc praten 

  • Weerkundige

    worden ze ook bakier is zeker veel geld in kas zoeken beter rendement

Of registreer je om te kunnen reageren.