RundveeNieuws

Camera meet conditiescore melkkoe

Steenwijk – DeLaval staat kort voor de introductie van het automatisch meten van de conditiescore van melkkoeien. De Automatic Body Condition Score Camera (ABCSC) komt tussen nu en drie maanden op de markt.

DeLaval geeft aan dat de verkoop nu al min of meer is gestart bij veehouders die overwegen een VMS-melkrobot aan te schaffen. Daar wordt het systeem als optie meegenomen.

Het meten van de conditiescore gebeurt elke keer als de koe de melkrobot verlaat. Zo is heel nauwkeurig bij te houden hoe de score zich ontwikkelt. Met name in het begin van de lactatie is het belangrijk te volgen hoe snel koeien afvallen in relatie tot hun productie. De resultaten op het testbedrijf van DeLaval zijn bemoedigend.

De ABCSC zal eerst alleen op de VMS beschikbaar komen, maar begin volgend jaar ook beschikbaar zijn voor conventionele melkstallen. De meest geschikte plaats om daar de conditiescore te meten is in de terugloopgang van de melkstal naar de stal.

De camera wordt in de VS al aangeboden. Daar kost het systeem volgens Dairy Today $5.000. In Nederland zal de prijs in dezelfde orde van grootte liggen. De aanschaf is eenmalig en er komt jaarlijks een klein bedrag per koe bij voor de licentie van de software plus updates. DeLaval kan nog niet exact zeggen hoe groot dat bedrag is, ‘maar het zal voor een bedrijf met 100 koeien niet meer dan enkele honderden euro’s zijn’. Het concept voor automatische conditiescore voor DeLaval werd op Eurotier 2014 voor het eerst gepresenteerd.

Beheer
WP Admin