Rundveehouderij

Nieuws 3184 x bekeken 2 reacties

'Boer moet beter inzicht hebben wat ziek vee kost'

Wageningen – Er moet meer maatwerk komen om zieke dieren te behandelen en voor boeren moet beter inzichtelijk worden wat de kosten van dierziekten zijn op het individuele bedrijf.

Deze mogelijkheden moeten boeren in staat stellen om de juiste afweging te maken bij het behandelen van zieke dieren. Daarvoor pleit hoogleraar Henk Hogeveen in zijn inaugurele rede als hoogleraar Management van diergezondheid aan Wageningen University. "Het maken van goede afwegingen met oog voor de belangen van dier, boer en maatschappij, vraagt betere modellen die de economische schade van dierziekten voor een individueel bedrijf duidelijk maken", aldus Hogeveen.

Aandoeningen als mastitis, klauwproblemen en verminderde vruchtbaarheid bij koeien kosten veehouders aan productieverlies gemiddeld respectievelijk € 130, €50 en € 54 per jaar. "Het onderkennen en registreren van aandoeningen op het bedrijf lukt veel veehouders nog wel, maar het inschatten van de kosten blijkt een ander verhaal. Die schadeberekening zou een standaardonderdeel moeten zijn van het managementpakket van een veehouder", vindt Hogeveen. "Want hoe beter je het probleem in beeld hebt, hoe effectiever je maatregelen kunt nemen. Combineer je precisietechnieken in de veehouderij met beslissingsondersteunende systemen, dan kun je dieren ook op maat gaan behandelen."

Laatste reacties

 • joohoo

  Met het sluiten van zorgslachterijen is een enorme teruggang ingezet in dierwelzijn.In het I en R systeem kun je als niet melkveehouder bij afvoer alleen slachtrijp aanvinken?.De keus is nu of oplappen met in achtneming van wachttijd in een strohok en in 80% van de gevallen lukt dit ook nog.
  De andere 20% wordt afgemaakt of direkt als er geen keus is of na een lijdensweg.
  Als veehouder weet ik aardig wat dit kost,  echter een achteruitgang in welzijn in opdracht van een overheid heeft er toe geleid dat dieren die in het verleden binnen enkele uren al dan niet op een brancard bij de slachterij werden aangeleverd nu onder de appelboom met een baal hooi en een emmer water uit het zicht nog dagen moeten lijden alvorens ze toch nog worden afgemaakt.
  En ja om het in woorden van Thieme te zeggen , het gaat de boer om het geld dus daar moet je hem ook aanpakken???.
  Het aantal dieren wat hier slachtoffer van is wordt angstvallig verzwegen.

 • joannes

  Die  hoogleraar Henk Hogeveen is zijn eigen vakgebied aan het verkopen. Ziekte mechaniseren in een rekenprogramma is de oplossing niet. Laat Thieme het maar niet horen, die zal er direct weer overheids maatregelen in willen borgen. 

Of registreer je om te kunnen reageren.