RundveeNieuws

Wakker Dier: niets veranderd voor veeverlosser

Amsterdam – Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft het illegale gebruik van de geboortekrik gelegaliseerd en voor het overige weinig veranderd, zegt Wakker Dier.

De dierenwelzijnsorganisatie reageert op het besluit van de staatssecretaris het gebruik van de veeverlosser aan voorwaarden te verbinden.

Wakker Dier stoort zich met name aan de bepaling dat oude veeverlossers nog tot 2025 kunnen worden gebruikt. “In de regeling worden eisen gesteld aan het apparaat, er komt voorlichting aan dierenartsen, veehouders en op scholen. Bij eerste lezing denk je: mooi, precies zoals Wakker Dier wil”, zegt een woordvoerder. “Maar de adder onder het gras is dat bestaande apparaten nog tot 2025 mogen worden gebruikt.  Dan is er dus alleen maar sprake van het legaliseren van een illegale situatie.”

Toch zegt de woordvoerder ervan overtuigd te zijn dat met de aandacht die voor de veeverlosser is gegenereerd ook de bewustwording onder veehouders is vergroot over de gevaren van het apparaat. En daarmee is er wel sprake van een verbetering, vindt de organisatie.

Beheer
WP Admin