RundveeNieuws

Fonterra-boeren ontvangen amper melkgeld

Auckland – Het grootste deel van de Nieuw-Zeelandse Fonterra-leden zullen over juli geen enkel melkgeld ontvangen en over augustus slechts een beetje. Dit heeft coöperatievoorzitter John Wilson gezegd.

Oorzaak van dit ook voor hem ongekende nieuws is, dat Fonterra in het bijna afgelopen productieseizoen al te veel melkgeld heeft uitgekeerd. Het begon in augustus 2014 met een hoge melkprijs, gebaseerd op een toen nog gunstige prognose voor het nieuwe seizoen. Deze prognose is echter drie keer omlaag bijgesteld naar uiteindelijk 4,50 Nieuw-Zeelandse doller per kilo gecombineerd vet en eiwit (€22,65 per 100 kilo). En nog blijkt er te veel melkgeld vooraf te zijn uitgekeerd om ook in juli nog wat te kunnen betalen over de laatste maand van het oude seizoen.

Plicht tot uitkeren melkgeld

Wilson verdedigt zich hiervoor met het argument dat Fonterra de plicht heeft, zoals in de reglementen vastgelegd, om beschikbaar melkgeld zo snel mogelijk aan de leden uit te keren. “Wij hadden geld kunnen achterhouden om ook in juli nog wat te kunnen uitkeren, maar wij vinden dat het geld beter direct in boerenhand kan worden gelegd,” aldus Wilson. De Fonterra-leden moeten volgens Wilson zelf actie ondernemen om ook in juli geld achter de hand te hebben.

Augustus wel melkgeld

In augustus zal naar verwachting wel wat melkgeld worden uitgekeerd. Omgerekend zo’n €7.900 gemiddeld, maar dat is een peulenschil vergeleken bij de gemiddeld ruim €33.000 die vorig jaar in dezelfde maand werd uitgekeerd.

[([002_rb-image-1760558.jpeg]:inzetgroot)]

.

Volhouden tot eind 2015

Hoogste directeur van Fonterra Theo Spierings verwacht dat de melkprijs tegen het einde van 2015 zal aantrekken. Tot die tijd moeten de Nieuw-Zeelandse melkveehouders volhouden tegen een melkprijs onder de kostprijs.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin