Rundveehouderij

Nieuws 8782 x bekeken 4 reacties

Fonterra-boeren ontvangen amper melkgeld

Auckland - Het grootste deel van de Nieuw-Zeelandse Fonterra-leden zullen over juli geen enkel melkgeld ontvangen en over augustus slechts een beetje. Dit heeft coöperatievoorzitter John Wilson gezegd.

Oorzaak van dit ook voor hem ongekende nieuws is, dat Fonterra in het bijna afgelopen productieseizoen al te veel melkgeld heeft uitgekeerd. Het begon in augustus 2014 met een hoge melkprijs, gebaseerd op een toen nog gunstige prognose voor het nieuwe seizoen. Deze prognose is echter drie keer omlaag bijgesteld naar uiteindelijk 4,50 Nieuw-Zeelandse doller per kilo gecombineerd vet en eiwit (€22,65 per 100 kilo). En nog blijkt er te veel melkgeld vooraf te zijn uitgekeerd om ook in juli nog wat te kunnen betalen over de laatste maand van het oude seizoen.

Plicht tot uitkeren melkgeld
Wilson verdedigt zich hiervoor met het argument dat Fonterra de plicht heeft, zoals in de reglementen vastgelegd, om beschikbaar melkgeld zo snel mogelijk aan de leden uit te keren. "Wij hadden geld kunnen achterhouden om ook in juli nog wat te kunnen uitkeren, maar wij vinden dat het geld beter direct in boerenhand kan worden gelegd," aldus Wilson. De Fonterra-leden moeten volgens Wilson zelf actie ondernemen om ook in juli geld achter de hand te hebben.

Augustus wel melkgeld
In augustus zal naar verwachting wel wat melkgeld worden uitgekeerd. Omgerekend zo'n €7.900 gemiddeld, maar dat is een peulenschil vergeleken bij de gemiddeld ruim €33.000 die vorig jaar in dezelfde maand werd uitgekeerd.

.

Volhouden tot eind 2015
Hoogste directeur van Fonterra Theo Spierings verwacht dat de melkprijs tegen het einde van 2015 zal aantrekken. Tot die tijd moeten de Nieuw-Zeelandse melkveehouders volhouden tegen een melkprijs onder de kostprijs.

Laatste reacties

 • poldes


  frontera investeert over de hele wereld,en dan kun je voor je achterban wel een keer iets te kort komen. (was te overzien)

 • el

  Mooi kloten!

 • ohzo

  Ik zou ook mijn melk aan A-ware en Fonterra in Heerenveen leveren..

 • marco-vdb

  zo blijkt maar weer dat produceren puur voor de export, zonder goede thuismarkt voor vers product, een riskante business blijft. Zeker als een groot aandeel van de export geen hoogwaardig product is maar magere melkpoeder en andere grondstoffen (pas op! Cees). De groei van de Nederlandse melkveehouderij kan zulk grote schommelingen in melkprijs ook tot gevolg hebben, omdat NL te export afhankelijk wordt, en het niet allemaal oude kaas en babyvoeding kan zijn.

  Zullen de fronterra boeren nog steeds niet in paniek geraken (zie artikel april)?

Of registreer je om te kunnen reageren.