Rundveehouderij

Nieuws 1046 x bekeken 5 reacties

Superheffing Duitsland ruim € 300 miljoen

Bonn - De superheffing voor de Duitse melkveehouderij over het laatste quotumjaar bedraagt ruim €300 miljoen. Dat blijkt uit een raming van zuivelmarktbureau ZMB.

Dat is aanzienlijk meer dan in het voorlaatste quotumjaar toen krap 164 miljoen euro aan boetes werd geheven. De quotumoverschrijding is 3,7 procent tegen 1,9 procent in 2013/14. Dat is zo'n vier procentpunten hoger dan zich in maart nog liet aanzien. Voor vet gecorrigeerd werd 31,34 miljard kilo geleverd. Het quotumplafond lag bij krap 30,23 miljard kilo.

Laatste reacties

 • hansvanbergen


  Gigantisch. Maar ja de duitsers mogen in 3 jaar betalen! Wij niet. Hier in de krant een artikel waarin het plaatselijke zlto bestuur zich beklaagd over het feit dat 700 van de 2500 brabantse melkveehouders in financiele problemen zit. Bankroet kop de titel. Kijk het constateren van problemen is 1 ding. Het bedenken van oplossingen is iets heel anders. De hele politiek staat te wachten op toestemming van LTO om ook in Nederland de superheffing in 3 jaar te mogen betalen! VVD is voor. CDA is voor. PvdA twijfelt. Zij kijken naar LTO. En die doen niks. Waarom?? Het zal voor hun leden toch ook makkelijker zijn om het toch niet onaanzienelijke lidmaatschapsbedrag te betalen als ze ineens 2 derde minder aan superhefing hoeven uit te geven. Het is JUIST deze groep veehouders die geinvesteerd hebben, ongeveer 40% van het totaal, die ermee geholpen zouden zijn. De banken doen heel moeilijk volgens de plaatselijke bestuurders.  Waarom dwingen zij dan melkveehouders geld te lenen bij een bank terwijl ze het ook voorgeschoten kunnen krijgen vanuit de EU?  Hoe wordt LTO er beter van door dit te blokkeren dat kan ik maar niet begrijpen. De kleinere superheffingss bedragen komen er binnenkort aan. 1 of meerdere maanden geen inkomen. Er zijn echter bedrijven die wilde gaan melken en zich door de huidige wet en regelgeving gedwongen voelde om maar alvast te te begiinen die al een ja

 • hansvanbergen


  jaar lang geen inkomsten hebben maar wel alle uitgaven die bij een melkveebedrijf horen. Als de maatregel geaccepteerd zou worden zouden deze collega's 2 derde van hu melkgeld weer terug krijgen en gered zijn. Enige medemenselijkheid op dit vlak mis ik nogal!

 • H.Grotenhuis1

  @hansvanbergen 
  De betreffende veehouders hebben het afgelopen jaar toch wel de hoge melkprijs van > 40 cent ontvangen. En ze weten al 30 jaar dat als er boven met melkquotum wordt gemolken er dan nu uiterlijk in september 27,83 cent Superheffing betaald moet worden.
  Wat voor financieel beheer is er uitgevoerd ? Nogal logisch dat banken moeilijk doen in zo'n situatie. 

 • j.verstraten1

  De krant kopt ook 'duur gokje voor melkveehouders' Hans.
  LTO trekt niet aan gespreide betaling omdat Dijksma hier geen middelen voor vrij wil maken. Dat betekent dat het renteverlies wat de overheid lijdt door de superheffing voor te schieten door collega's die geen superheffing betalen of zelfs geen koeien melken betaald moet worden.
  Ik heb het idee dat de NMV, die alleen belangen van melkveehouders hoeft te behartigen, daar ook geen ambitie in heeft.
  LTO is momenteel erg druk met de melkveewet en alles wat daarbij hoort.

 • hansvanbergen


  Dat is natuurlijk onzin Jos. Die rentelasten zijn zeer beperkt. De overheid hoeft maar heel weinig rente te betalen. Maar ook die rente lasten en kosten kunnen betaald worden door de melkveehouders die hun heffing willen spreiden over 3 jaar. Ik begrijp best dat een lto bestuurder die 50.000 euro per jaar oid bestuurs vergoeding ontvangt allang melk geleasd heeft en zich totaal niet herkent in de problematiek. Maar het probleem isa er wel degelijk. Het hele systeem is ook al klaar. Er hoeft helemaal geen tijd in gestoken worden.  Zlto heeft toch adviseurs in dienst die tegenwoordig dik betaald moeten worden door de leden? Praat daar dan eens mee! Nogmaals Jos oplossen van problemen is iets heel anders dan problemen constateren. Dat laatste kunnen we allemaal wel.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.