RundveeNieuws

Romijn: tijd nodig voor analyse en maatregelen

Den Haag – Het kan nog tot het zomerreces, begin juli, duren voor er meer duidelijk is over de aanpak van een groeiende melkveestapel. Die verwachting spreekt Kees Romijn, voorzitter van LTO melkveehouderij, uit naar aanleiding van de fosfaatcijfers die het CBS deze week bekendmaakte. Daaruit bleek dat de melkveestapel in 2014 meer fosfaat heeft geproduceerd dan het binnen de sector afgesproken plafond van 84,9 miljoen kilo fosfaat.

“We hebben tijd nodig om een goede analyse te maken en maatregelen voor te bereiden”, aldus Romijn die niet aan wil geven aan welke maatregelen gedacht wordt. Wel maakt hij duidelijk dat collectieve maatregelen niet voldoende blijken. “We gaan nu over naar de individuele verantwoordelijkheid van bedrijven om onder het sectorplafond te blijven. Dat gaat niet vanzelf en kan niet zonder pijn”, aldus Romijn. Meer wil hij er nu niet over zeggen.

De cijfers over de fosfaatproductie waren overigens geen volledige verrassing. Wel verrassend noemt Romijn de hoge gehaltes fosfor in het ruwvoer. Romijn benadrukt dat de CBS-cijfers geen forfaitaire cijfers zijn, maar meer een soort bedrijfsspecifieke berekening voor alle melkveebedrijven samen. “De vraag is nu wat wil en kan je als sector en overheid”, aldus Romijn.

NMV: Extensieve bedrijven niet belasten

Dirk-Jan Schoonman, voorzitter van melkveehouders vakbond NMV, wil ook nog niet inhoudelijk ingaan op de maatregelen waarover binnen de sector gesproken wordt. De NMV is nu wel bij gesprekken aanwezig, maar is geen ondertekenaar van het convenant waarin onder meer het sectorplafond is vastgelegd. “Het ministerie van Economische Zaken wil ook eerst in overleg met de sector”, aldus Schoonman. Hij benadrukt wel de inzet van de NMV dat bedrijven die extensief zijn en niet hebben bijgedragen aan het probleem er ook geen last van mogen krijgen. Geen verplichte kringloopwijzer voor alle bedrijven dus, wat Schoonman betreft. En een peildatum voor maatregelen moet wat hem betreft zeker in het verleden liggen. “Bedrijven die zich netjes aan de regels hebben gehouden, mogen niet de dupe worden van grote groei van anderen.”

Beheer
WP Admin