Rundveehouderij

Nieuws 4455 x bekeken 21 reacties

Romijn: tijd nodig voor analyse en maatregelen

Den Haag – Het kan nog tot het zomerreces, begin juli, duren voor er meer duidelijk is over de aanpak van een groeiende melkveestapel. Die verwachting spreekt Kees Romijn, voorzitter van LTO melkveehouderij, uit naar aanleiding van de fosfaatcijfers die het CBS deze week bekendmaakte. Daaruit bleek dat de melkveestapel in 2014 meer fosfaat heeft geproduceerd dan het binnen de sector afgesproken plafond van 84,9 miljoen kilo fosfaat.

"We hebben tijd nodig om een goede analyse te maken en maatregelen voor te bereiden", aldus Romijn die niet aan wil geven aan welke maatregelen gedacht wordt. Wel maakt hij duidelijk dat collectieve maatregelen niet voldoende blijken. "We gaan nu over naar de individuele verantwoordelijkheid van bedrijven om onder het sectorplafond te blijven. Dat gaat niet vanzelf en kan niet zonder pijn", aldus Romijn. Meer wil hij er nu niet over zeggen.

De cijfers over de fosfaatproductie waren overigens geen volledige verrassing. Wel verrassend noemt Romijn de hoge gehaltes fosfor in het ruwvoer. Romijn benadrukt dat de CBS-cijfers geen forfaitaire cijfers zijn, maar meer een soort bedrijfsspecifieke berekening voor alle melkveebedrijven samen. "De vraag is nu wat wil en kan je als sector en overheid", aldus Romijn.

NMV: Extensieve bedrijven niet belasten

Dirk-Jan Schoonman, voorzitter van melkveehouders vakbond NMV, wil ook nog niet inhoudelijk ingaan op de maatregelen waarover binnen de sector gesproken wordt. De NMV is nu wel bij gesprekken aanwezig, maar is geen ondertekenaar van het convenant waarin onder meer het sectorplafond is vastgelegd. "Het ministerie van Economische Zaken wil ook eerst in overleg met de sector", aldus Schoonman. Hij benadrukt wel de inzet van de NMV dat bedrijven die extensief zijn en niet hebben bijgedragen aan het probleem er ook geen last van mogen krijgen. Geen verplichte kringloopwijzer voor alle bedrijven dus, wat Schoonman betreft. En een peildatum voor maatregelen moet wat hem betreft zeker in het verleden liggen. "Bedrijven die zich netjes aan de regels hebben gehouden, mogen niet de dupe worden van grote groei van anderen."

Laatste reacties

 • j.verstraten1


  Welke regels bedoelt Schoonman? Zijn eigen regels? Bedrijven die volgens de regels groeien valt toch niets te verwijten?

 • koestal

  Elke melkveehouder houdt zich aan de regels,alleen in Den Haag goochelen ze teveel met cijfers en proberen de boeren weer in een kwaad daglicht te zetten,het papier is gewillig !

 • peter1939


  gewoon derogatie laten schieten en kunstmestvervangers toelaten, alle problemen opgelost......

 • hornblower

  Wat betreft de mening van de NMV, daar ben ik het volledig mee eens. Diegene die meenden dat ze 'te laat' kwamen met het voorbereid zijn voor de toekomst, laten die er maar es flink voor boeten. Dus die wel willende boeren die zich netjes binnen de grensen van het fatsoen hebben gehouden treffen geen blaam. Dus GEEN kringloopwijzer voor ALLE bedrijven, zoals o.a de zuivelreus wil. Die hebben alleen belang bij zoveel mogelijk liters melk door de fabrieken te jagen, en de TOP van een rijkelijk salaris te voorzien, ondersteunt door de voorstanders van het afschaffen van de melkquotering . ( LTO ). Boeren schieten er nix mee op. Alleen armoede en lange dagen werken .

 • cornelis 22

  Het is gewoon niet waar dat die cijfers niet forfetair zijn een heleboel boeren monsteren helemaal geen voer dus zijn die cijfers altijd min of meer forfetair.

 • .....

  Heeft LTO dan nog geen plan B gereed liggen?

 • tikka


  'tijd nodig'? . Vlogens mij hebben ze jaren na kunnen denken.

 • Jan-Zonderland

  Quote: ' de CBS-cijfers geen forfaitaire cijfers zijn, maar meer een soort bedrijfsspecifieke berekening voor alle melkveebedrijven samen'.
  Cijfergoochelaars zijn het.

 • M.harmsen

  Wat een wederom zwak optreden van Romijn. Iedereen zag dit aankomen en nu moeten ze er nog over na gaan denken. Laat die hersens eens wat sneller denken. Ik zou zeggen ontzie de familie bedrijven tot ong 150 koeien.  Die worden hier natuurlijk weer de dupe van. Ja die bedrijven als Jonkman waar iedereen zo troys op is het maar oplossen.  Die exorbitante groeiers verpesten het voor de kleinere familie bedrijven

 • HJ O R

  Jaaaa Kees, hoe moet je dat uitleggen, BEVREIDINGSDAG en maatregelen, misschien even aan SiemJan vragen.

 • gjh

  weer een slap verhaaltje van romijntje om de leden zoet te houden ,wie gelooft hem nog ?

 • sieko

  fosfaat in voer gestegen in mest gedaalt!
  verarming van de bodem dus meer fosfaat bemesten.... het is zo simpel.
  Normen voor bemesting moeten omhoog weg overschot.

 • japke33

  Hoe lang zou het duren voor ook Romijn een ander schip kiest!

 • richard3


  Helemaal geen tijd nodig, gewoon 2,5 gve per hectare derogatie naar de prullenbak en alles is opgelost. Laat die megabedrijven die de laatste tijd zijn ontstaan met te weinig grond maar bloeden voor degene die verhoudingsgewijs de zaakjes wel op orde hebben. Dwz geen ruwvoeraankoop en geen mestafzet. We zijn zo langzamerhand ziek geworden van dat pappen en nathouden van zowel lto als de regering. Nu aanpakken die handel!

   

 • peter 103

  Goed gezegd Jaapie, iedere boer die z'n mest niet kan plaatsen keihard aanpakken.
  heel simpel geen grond, geen mestproduceren.

 • Arnens

  Eigenlijk is het heel simpel. We zullen moet accepteren dat de maatschappij vindt dat Nederland zo zachtjes aan voldoende landbouwhuisdieren heeft. Fosfaat is een goed meetbaar gegeven. De fosfaatreferenties melkvee zijn bekend. Sta verdere groei van de melkveestapel alleen toe op basis van grond en 0% verwerking. Deze is simpelweg te duur om op de wereldmarkt voor zuivel, concurerend te zijn. Accepteer dat Nederland te klein is om tegen wereldmarktprijzen de wereld van zuivel te voorzien, onze kostprijs ligt te hoog door dure grond en dure arbeid. Uitwisseling van fosfaatrechten van varkens naar rundvee zal op den duur de varkenshouderij verdringen, simpelweg omdat een koeboer meer voor de fosfaatrechten kan betalen.

 • alco1

  @Arnens. Een paar punten waar ik het totaal niet met je eens ben.
  De maatschappij vindt niets, het is maar een kleine groep die de maatschappij 'bewerkt'. 
  Eerst moet de verschraling van ons land volle aandacht krijgen en dan moet iedereen het voor zichzelf uitmaken of hij extra kosten wil maken. Gemeentes moeten zelf uitmaken of nieuwbouw in hun gemeente acceptabel is.
   De melkprijs is van geen invloed op meer productie in Nederland.
  Uitwisseling van fosfaatrechten zit de varkenshouderij om te springen. (Warme sanering) Echter is een fosfaatplafond een gedrocht. Het milieu heeft totaal geen schade, ook niet als het verwerkt wordt. Waarom dan die bureaucratie?

 • Fermer

  @alco, is niet die kleine groep gevormd door de politiek, om zo hun eigen maatschappij te vormen? Zij zijn er niet voor ons, maar wij voor hen?
  De melkprijs zal zeker wel van invloed zin op de meer of minder productie in Nl.
  Extra kosten maken zal bij de melkprijs van de komende jaren geen opie zijn, maar je de kop kosten. Alsof er bij een melkprijs van 25-30 cent nog ruimte is?
  @jaapie en @peter, geen mest aanvoeren van bedrijven met hoge melkveebezetting, en ze zullen vanzelf verdwijnen.

 • DJ-D

  Helemaal mee eens @alco. Nu we door het fosfaatplafond gaan is er absoluut niet meer milieuschade. Het uitputten van de bodem is pas schade. Kunstmest aanvoeren en mest afvoeren is enorme verspilling van grondstoffen en de teruggang van biodiversiteit gaat op het moment sneller in natuurgebieden als daarbuiten.  

 • Ishtar


  Tijd kopen, is de beste term.
  Immers als je nu pas na moet denken over de situatie..........
  Wat de strategie ook is van de LTO, hun eigen leden zitten in onduidelijkheid.
  Hebben geen steun gehad aan leiderschap van de LTO.
  En sector heeft om te gaan met huidige regels en instrumenten, maakt niet uit, of je er mee eens bent of niet.
  Het beeld is nu zo, dat de sector zichzelf niet eens kan besturen.
  Dat zou erg bizar zijn, als een profesionele bedrijfstak al hun bestuurders zeggen, wij weten het niet meer, of we moeten rustig gaan bekijken
  welke regels we gaan opstellen.....
  Natuurlijk mag je van velen van de kunstmest af, maar aub dan ook van jullie kankerverwekkende gmo veevoer, ook door jullie bestuur er door heen gedrukt, die
  het nu niet meer weten......
  Met alle verstand van de wereld kan ik niet geloven dat boeren hier belang bij hebben.
  Wordt wakker boeren.

 • Koen Franken


  Iedere sector heeft een eigen fosfaatplafond waar men zich aan moet houden , varkens en pluimveesector hebben productierechten dus is het onwaarschijnlijk om dan alsnog door het plafond te gaan . De melkveehouderij had een melkquota , dit was het instrument om niet door het plafond te gaan . Maar nu het melkquota is verdwenen heeft men gas gegeven en door het plafond gegaan , men wist dat als dit gebeurde dat het gevolg hiervan  melkveerechte zou zijn . Het verhaal is echt niet zo moeilijk , alleen is het moeilijker om de veroorzaker hiervan aan te pakken

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.