Rundveehouderij

Nieuws 742 x bekeken laatste update:22 mei 2015

Nieuwe fabriek Ecosyl kent goed eerste jaar

Port Talbot – De nieuwe fabriek van Volac in Port Talbot (Wales) loopt naar tevredenheid. De nieuwe fabriek, waarin Volac 5 miljoen pond (€7 miljoen) investeerde, is de productielocatie van Ecosyl.

Dit product bestaat uit bacteriën die tijdens de grasoogst toegevoegd worden en zo bijdragen tot een snellere conservering van het gras, waardoor er minder verliezen optreden.

Normaal worden bacteriën in batches of charges gekweekt. In dat geval wordt geoogst als de maximale hoeveelheid bacteriën is bereikt, maar in dat totaal bevinden zich dan verschillende generaties bacteriën die nog in de groeifase zitten en ook die in de afstervende fase zitten.

De productie van Ecosyl is bijzonder omdat de bacteriestam in een continu proces wordt geproduceerd. Als de kweek van de bacteriestam MTD/1 is gestart, wordt er in een gesloten systeem steeds voedingsbodem toegevoegd en bacteriën 'geoogst'. Bij de eindgebruiker wordt het product opgelost in water en worden de bacteriën weer actief.

Grootste uitdaging in de bacterieproductie is om de gewonnen bacteriën zuiver te houden. Er mogen geen andere bacteriën in het eindproduct voorkomen behalve de gepatenteerde stam.

Het voordeel van het continu proces van bacteriën oogsten is dat alleen bacteriën gewonnen worden die in de optimale groeifase zitten. Dit is volgens Volac terug te vinden in de activiteit van de bacteriën in de kuil. Daar vormen ze melkzuur en brengen zo de zuurgraad van de kuil snel naar beneden, zodat het fermentatieproces optimaal verloopt.

De dagproductie van de fabriek ligt nu op ongeveer 1.000 flessen per dag. Eén fles is in vloeibare vorm voldoende voor de behandeling van 100 ton vers product voor silage.

Of registreer je om te kunnen reageren.