Rundveehouderij

Nieuws 4202 x bekeken 8 reacties

Meer melkveefosfaat door meer fosfor in ruwvoer

Den Haag – Een hoger fosforgehalte in zowel kuilgras als in vers gras in 2014 is de belangrijkste oorzaak voor de fors hogere fosfaatproductie van de melkveestapel.

Daardoor valt de fosfaatproductie door melkvee met 86,1 miljoen kilo 4 miljoen kilo hoger uit dan volgens de eerste raming in januari. De totale stijging ten opzichte van 2013, inclusief het effect van de grotere veestapel, van melkvee komt volgens het CBS uit op 5,5 miljoen kilo.

Landbouwtelling

Het CBS presenteert drie keer per jaar een berekening van de mestproductie door de Nederlandse veestapel. In alle berekeningen is de veestapel volgens de landbouwtelling het uitgangspunt. De eerste raming voor 2014 verscheen in januari 2015. Het CBS kwam uit op 168 miljoen kilo fosfaat op basis van dieraantallen 2014 maal de norm (uitscheidingsfactor) van 2013. In de cijfers die het CBS deze week presenteerde zijn de gegevens verwerkt over melkproductie, samenstelling van voer voor rundvee, varkens en pluimvee en de dieraantallen 2014. Op basis daarvan komt het CBS nu uit op een totale fosfaatproductie van 172,3 miljoen. De toename van ruim 4 miljoen ten opzichte van de eerste raming is dan ook toe te schrijven aan de hogere normen per dier. Vooral bij rundvee zijn de normen hoger door een forse toename van het fosforgehalte van zowel graskuilen als verse gras. Bij het melkvee komt daardoor de fosfaatproductie uit op ruim 86 miljoen kilo fosfaat, 4 miljoen kilo meer dan volgens de eerste raming.

Definitieve cijfers

In het derde kwartaal zijn alle basisgegevens bekend voor 2014, dan worden de definitieve mestcijfers vastgesteld voor alle diersoorten. Het CBS schat de bandbreedte in op circa 1 miljoen kilo fosfaat. De totale fosfaatproductie in 2014 kan uiteindelijk nog iets lager uitkomen dan de huidige 172,3 miljoen. Maar ook hoger, en dan zou mogelijk al op basis van de cijfers in 2014 het landelijke plafond overschreden zijn.

Laatste reacties

 • simpel boerke

  Zijn de cijfers van BEX dan bekend bij het CBS. Ik heb ze nooit door hoeven geven. Hoe komen ze dan aan de gegevens. Volgens mij wordt er alleen forfaitair gerekend.

 • Ishtar

  Als dat al overschreden is per 2014 dat moet er gelijk dierrechten komen.
  De sector bestuurders moeten zich schamen, immers hun opstelling was, wij weten het niet meer, en wij hebben geen visie over onze eigen sector, dus Dijksma (politiek) maak maar beslissingen.
  Dan kunnen wij als bestuurders weer klagen over de politiek zijn beslissingen.
  En kan VVD en cDA en sGP personen weer een rondje langs de boeren om een populistisch verhaal te houden.
  **
  De sector bestuurders, NZO, LTO en NZO hebben volledig gefaald, een brevet van onvermogen om GEEN visie en GEEN beslissingen te maken, over je eigen sector waar je VERANTWOORDELIJK voor bent.........
  Sterkte aan de boeren, met zulke belangenbehartigers....

 • botervloot

  en wat kunnen wij er aan het groeiseizoen doen waar door er zeer veel fosfaat in de kuuil zit we mogen geen fosfaat meer strooien

 • frankrooi


  Een goede kringloopwijzer zou dit moeten belonen. Als je veel fosfaat met je ruwvoerproductie ontrekt moet je ook weer boven de norm mogen brengen. Wegen en dan  tonnage productie x kg fosfaat zou de bemesting moeten zijn.

 • mr

  #4 Helemaal mee eens. En ook gelijktijdig met de bodemanalyse het nitraat in het grondwater laten bepalen om bij een uitslag van lager dan 50 Mg een verruiming in de derrogatie te krijgen. Op die manier kan de spiraal omhoog weer in gang gezet worden en worden we niet de dupe van de boeren die kreatiever met mest om gaan.

 • Zuperboer

  #mr#frankrooi: helemaal met jullie eens.

 • Jan van het Zand

  In het land der blinden is Eénoog Koning. 

  We zijn op zoek, en dat al jaren, naar Koning Eénoog.

 • Marcel v

  toon 23 heeft helemaal gelijk. Tis een berekening op forfaitaire norm en dus een wassen neus. Via BEX en kringloopwijzer geeft een veel betere weergave van de werklijkheid.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.