Rundveehouderij

Nieuws 2832 x bekeken 2 reacties

Mais heeft al snel kaligebrek

Apeldoorn - Met de steeds strenger wordende bemestingsnormen wordt het met name op zandgrond een kunst om een zo hoog mogelijke maisopbrengst van het land te halen.

Daarbij wordt vaak naar fosfaat gewezen maar het effect op de mais is minder groot dan bij een tekort aan kalium en stikstof. Volgens Toine Heijmans, productmanager ruwvoermanagement bij Agrifirm heeft een tekort aan kalium en stikstof veel grotere gevolgen.

Langdurig kaliumtekort leidde tot een drogestofopbrengst van 10,8 ton per hectare. Bij stikstoftekort liep de opbrengst uiteindelijk zelfs terug naar 9 ton droge stof per hectare. Dergelijke opbrengstderving wordt niet snel bereikt, maar een klein tekort wel en heeft ook direct invloed op de mais.

Bij een bemesting van 35 kuub runderdrijfmest komt er met 5 kilo kalium en 4 kilo stikstof per ton drijfmest 175 kilo kalium en 140 kilo stikstof beschikbaar voor de mais. Bij een opbrengst van 19 ton droge stof per hectare onttrekt mais 240 kilo stikstof en 265 kilo kalium aan de bodem. In combinatie met een vaak krappe bodemvoorraad is er al snel sprake van een tekort. Bij een kaliumtekort verdroogt en veroudert mais sneller, waardoor de kolf zich minder vult en de mais in de kuil minder smakelijk blijft.

Een tekort kan tegen gegaan worden door in een werkgang een gift van stikstof en kali te geven. Dit kan voor, maar ook na het zaaien; als het maar voor het tweebladstadium van de plantjes gebeurd. De te strooien hoeveelheid is mede afhankelijk van de bodembeschikbaarheid, hierin kan een bodemmonster uitkomst bieden en de nog beschikbare bemestingsruimte.

Laatste reacties

  • alphons1


    ze verkopen graag. dus advies  kali. de bodem voorraad is kali hoeveelheid groot genoeg. maar om dat het bodemleven weg is komt het niet vrij. ze adviseren ook nitrificatie remmers. die dode bodemleven. de bodemvruchtbaarheid zal nog lang slecht blijven. zolang zulke adviseurs er nog rond lopen

  • joohoo

    De politiek maakt maar wat graag gebruik van deze adviezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.