Rundveehouderij

Nieuws 1413 x bekeken 2 reacties

MMO: marge in Europese melkveehouderij fors omlaag

Brussel - De gemiddelde bruto marge van de melkveehouderij in de EU is in het eerste kwartaal fors gedaald en negatief uitgepakt. Dit blijkt uit de marge-monitor van het Europese Melkmarkt Observatorium (MMO).

Het MMO neemt het jaar 2008 als index (100 punten). In 2009 daalde de marge ook sterk, waardoor dit fors negatief werd. In 2012 was hetzelfde aan de hand, maar minder hevig dan in 2009. Sindsdien is de bruto marge steeds positief geweest, vanaf het derde kwartaal van 2013 tot het derde kwartaal van 2014 zelfs heel positief. Ten opzichte van de index van 2008 werd even een piek aangetikt van zo'n 145 punten, terwijl een gemiddelde marge van meer dan 130 punten zelfs een jaar lang kon worden volgehouden.

Sinds eind 2014 zette zakte de gemiddelde melkprijs echter onder het kostprijsniveau. Aan het eind van het eerste kwartaal van 2015 stond de marge daardoor nog maar op 88 punten.

De melkveehouderij heeft hierbij nog het geluk dat de productiekosten sinds de zomer van 2014 relatief gematigd zijn geweest. Daarvoor waren met name voer en energie duur. Ook nu nog profiteert de melkveehouderij nog steeds van een vrij laag kostenniveau. Voorlopig lijkt dat ook nog wel even aan te houden.

De gemiddelde melkprijs daalt ondertussen alsmaar verder. Het hoogste gemiddelde niveau in de EU lag volgens het MMO tussen het begin van het vierde kwartaal van 2013 en het einde van het eerste kwartaal 2014. Sindsdien zijn de Europese uitbetaalprijzen aan de boeren gestaag gedaald. De brutomarge daalde als gevolg in de laatste twee kwartalen met gemiddeld zelfs 17 procent.

Laatste reacties

  • koestal

    Na de fusie van DOC en DMK wordt het beter

  • Schraar


    Dream on

Of registreer je om te kunnen reageren.