Rundveehouderij

Nieuws 3623 x bekeken 6 reacties

Krik mag in noodsituatie bij geboorte kalf

Den Haag - Vanaf 1 juli mogen boeren en veeartsen onder voorwaarden de geboortekrik weer gebruiken om kalfjes in noodsituaties ter wereld te brengen.

Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vrijdag laten weten.

Met de geboortekrik, ook wel veeverlosser genoemd, kan een kalf naar buiten worden getrokken. De krik is nu nog verboden, maar wordt in de praktijk gewoon gebruikt. Daarom vonden dierenartsen, Dierenbescherming en landbouworganisaties dat het gebruik beter wettelijk kon worden geregeld.

Aan die wens voldoet Dijksma nu. Ze stelt wel eisen aan zowel het apparaat als de omstandigheden waaronder de krik mag worden gebruikt. Ook heeft ze afspraken gemaakt over scholing en bijscholing van (toekomstige) veehouders en dierenartsen.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  En wie stelt vast of er een noodsituatie is?

 • H Zonderland


  En zo kunnen de boeren het volgende stukje verborgen werkeloosheid (certificering) gaan financieren. Laat Dijksma een dagje op een kraamafdeling meelopen en zie hoe het daar bij moeilijke geboortes gaat dan wuift ze deze onzin meteen weg. 

 • alco1

  #1 In ieder geval niet door mensen die van geen toeten of blazen weten.

 • gerjan slingenbergh

  @alco Je levert toch steeds gewldige bijdrages aan een discussie.

 • joannes

  Het is de keerzijde van een democratie! Mensen die geen ervaring en/of opleiding hebben krijgen een stem in (productie) processen. Processen waar de uitvoerders jaren voor moet worden opgeleid! De wereld op zijn kop! 

 • japke33


  Zouden de mensen van wakker dier zelf ooit een zware bevalling hebben gehad? (De vrouwen dan).Zouden ze dan ook roepen, die vacuumpomp niet gebruiken hoor! Gewoon door blijven ploeteren met riscio op dood voor moeder en kind.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.