RundveeNieuws

Veeverlosser toegestaan, trekkrachtindicator verplicht

Den Haag – Veehouders mogen de geboortekrik straks weer gebruiken, maar niet zonder meer. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) staat met ingang van 1 juli 2015 het gebruik van de veeverlosser of geboortekrik onder voorwaarden toe.

De regeling is vrijdag in de Staatscourant gepubliceerd.

Dijksma zegt dat de veeverlosser  een hulpmiddel is als de geboorte niet vlot verloopt en de koe hulp nodig heeft. “Door het gebruik van goede apparaten nu in bepaalde situaties toe te staan, help ik zowel de koe als de boer”, zegt de bewindsvrouw.

Nu is het gebruik van veeverlosapparaten verboden, maar veehouders mogen het apparaat wel bezitten. Daardoor is controle op illegaal gebruik praktisch niet mogelijk. Bovendien is het apparaat bij juist gebruik een goed hulpmiddel in noodsituaties om zowel de koe als het kalf de geboorte goed te laten doorstaan.

Wakker Dier ageerde tegen geboortekrik

Het gebruik van de geboortekrik werd vorig jaar door Wakker Dier in een kwaad daglicht gesteld. CDA’er Jaco Geurts riep de staatssecretaris in een open brief op afstand te nemen van de in zijn ogen tendentieuze berichtgeving van Wakker Dier.  Hij reageerde vrijdag 1 mei verheugd op de beslissing van de staatssecretaris: “Het duurde even, maar mijn open brief heeft resultaat”, twitterde hij.

Trekkrachtindicator verplicht

Dijksma stelt eisen aan het gebruik van het veeverlosapparaat. De veeverlosser moet voorzien zijn van een trekkrachtindicator en er worden eisen gesteld aan de stabiliteit. Verder zijn afspraken gemaakt over scholing en bijscholing van veehouders en dierenartsen.  Het verantwoord gebruik van de veeverlosser komt in de opleiding tot dierenarts en in het schoolprogramma van agrarische opleidingen.

Beheer
WP Admin