RundveeNieuws

FrieslandCampina dringt aan op meer steun voor duurzame energie

Borculo – FrieslandCampina verwerkt in Borculo jaarlijks voortaan 750 miljoen kilo melk met behulp van een nieuwe, duurzame brandstof.

Het gaat om pyrolyse-olie, gewonnen uit hout. In Borculo worden diverse zuivelingrediënten geproduceerd, waaronder Galacto-oligo-saccharide (GOS), een belangrijk bestanddeel voor babyvoeding.

De zuivelcoöperatie bespaart hiermee jaarlijks 10 tot 12 miljoen kuub aardgas en 16.000 ton CO2-uitstoot. De pyrolyse-olie wordt geproduceerd in een gloednieuwe en voorlopig nog unieke fabriek van BTG-BTL in het Gelderse Hengelo, op zo’n 10 kilometer afstand van Borculo. Daar wordt het hout omgezet in olie. Om de investering in de fabriek mogelijk te maken, heeft FrieslandCampina een contract afgesloten om twaalf jaar lang olie af te nemen.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp prees het vernieuwende project van FrieslandCampina uitbundig en stelde het andere bedrijven ten voorbeeld als het gaat om verduurzaming van het energieverbruik.

Ook de inspanningen van FrieslandCampina om bedrijven van haar leden in te schakelen voor de productie van duurzame energie werden door Kamp beloond met lof. Op een verzoek van aankomend algemeen directeur Roelof Joosten om ook meer steun te geven aan de opzet van mono-vergistingsprojecten ging Kamp echter niet in. De minister wilde wel kwijt dat hij ook meer energie-opwekking door vergisters nodig heeft. In zijn visie moet echter niet iedere melkveehouder een eigen (mono)vergistingsinstallatie neerzetten. Kamp ziet eerder clusters van melkveehouders ontstaan, die samen een mono-vergister exploiteren. Volgens hem is dat logistiek gezien verstandiger.

Beheer
WP Admin