RundveeNieuws

Fonterra geeft voorzichtige melkprijsprognose af

Auckland – Het Nieuw-Zeelandse Fonterra verwacht het komende seizoen een melkprijs uit te betalen van omgerekend €26,52 per 100 kilo (NZ $5,25 per kilo vet en eiwit).

Dat is beter dan de melkprijs over het bijna afgelopen seizoen (verwachting hooguit €23,80), maar fors lager dan wat een het begin van dit seizoen was voorspeld. Toen werd nog uitgegaan van een melkprijs rond de €35,40.

Analisten in Nieuw-Zeeland menen dat Fonterra voorlopig aan de voorzichtige kant wil blijven, omdat de markt nog erg onzeker is en de coöperatie niet de fout wil herhalen dit het aan het begin van dit seizoen heeft gemaakt. Liever een te lage prognose dan weer te hoog.

Concurrent Westland kwam eerder met een prognose voor een melkprijs van €28,50 tot €30 per 100 kilo (NZ $ 5,60 tot 6 per kilo vet en eiwit). Andere concurrent Open Country is voorzichtiger en houdt eerst een prognose aan voor een melkprijs tussen de €24,10 en €25,00 per 100 kilo (NZ $ 4,75 – 4,95 per kilo vet en eiwit).

Fonterra-voorzitter John Wilson hoopt op een herstel van de zuivelmarkt, maar ziet die niet eerder dan eind dit jaar, begin volgend jaar optreden. Dat is ook wat Westland Milk ziet.

De leden van Fonterra krijgen overigens niet direct per augustus al omgerekend €23,80 per 100 kilo aan melkgeld op rekening. In eerste instantie wordt slechts 70 procent van het geschatte voorschot uitgekeerd. Dat betekent omgerekend €18,50 per 100 kilo melk. Daar bovenop komt een kleine restbetaling over het nog lopende seizoen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin