Rundveehouderij

Nieuws 1306 x bekeken 9 reacties

Einde quotum zet weidegang onder druk

Ondanks alle uitgesproken steun lijkt weidegang nog steeds af te nemen. FrieslandCampina meldt een teruggang van 2 procent, van 79,1 procent naar 77,2 procent in 2014. Het einde van de quotering zet daar financieel nog iets extra druk op.

Het einde van de quotering heeft een ongewenst bijeffect ten aanzien van weidegang. Als de koeien naar buiten gaan en veel weidegras opnemen dalen de gehalten vaak. Dat betekent verlies van melkgeld. Hoeveel varieert per bedrijf. Maar bij een daling van 0,2 procent vet en 0,1 procent eiwit kost dat in melkgeld ruwweg 1,2 cent per liter. De weidegangpremie, nu 1 cent per kilo melk bij FrieslandCampina, maakt dat nagenoeg geheel goed. Maar in een tijd dat melk maar zo'n 31 cent opbrengt is elke tiende cent er een. En tot voor kort was er naast de premie nog een ander voordeel. Door het lagere vetgehalte tijdens weidegang konden bedrijven meer liters melk leveren binnen het quotum. Dat voordeeltje is nu echter weggevallen.

Daarnaast zit de melkveehouderij in een stroomversnelling. Bedrijven leveren veel meer melk af en doen dat door de productie per koe te stimuleren en meer koeien te houden. Grotere bedrijven moeten meer moeten doen om beweiding vol te houden. Dat kost dus extra arbeid. Daarbij neemt het aandeel weidegras per koe af, want meestal groeit de beweidbare oppervlakte niet evenredig mee met het koppel. Dat betekent dat er per koe minder voordeel uit weidegang te halen is, omdat ze steeds meer bijvoeding nodig heeft.

Natuurlijk levert weidegang ook wat op. Het geeft extra welzijn door meer beweging voor de koe en direct contact met zonlicht. De veehouder hoeft minder te maaien en minder mest weg te brengen en spaart zo op loonwerkkosten. En weidegang s zeker goed voor het imago van de sector. Het is niet voor niets dat het convenant weidegang door een zeer groot aantal organisaties wordt onderschreven.

Maar toch moet de sector, de hele keten, de ogen niet sluiten voor de optelsom van het gemis van de extra liters melk die geleverd mochten worden, inzet van extra arbeid en geringer voordeel van vers gras per koe. Dan wordt het omslagpunt naar opstallen (in elk geval financieel) sneller bereikt. Tel daarbij ook nog de lagere prijs per liter melk door lagere gehalten, die slechts deels gecompenseerd wordt uit weidegangpremie. Dan wordt het lastig om de trend naar minder weidegang tegen te houden, laat staan om te buigen naar een toename tot 81 procent weidegang, die in het Convenant Weidegang wordt nagestreefd.

Laatste reacties

 • poldes


  nieuw zeeland heeft weidemelk.de grootschalige melkveehouderijen met 1000 tot 3000 melkkoeien per bedrijf door fronterra opgezet in China hebben slamelk.gezonde en faire babyvoediing is een groot goed voor de mensheid.weidemelkplobe is een toegift van organisatie,s die ditzelf niet hoeven te verzorgen ;maar delegeren en laten betalen door de onderbetaalde primaire producente.

 • poldes


  herstel. slamelk =stalmelk enweidemelkplobe= weidemelkplombe.

 • alco1

  Daarbij opgeteld dat er maar een zeer gering aantal mensen bereid is meer te betalen voor weide melk, dus de verplaatsing van exclusief naar verplicht helemaal niet betaald wordt. De wetenschap dat weidegang als imago helemaal niet scoort blijkt wel uit de veel hogere melkprijs voor geitenmelk, die helemaal niet buiten komen.
  Conclusie. Weidegang is een fiasco.
  Ook zit het oog niet te wachten op grote koppels koeien in de wei. Alleen droge koeien en jongvee buiten, kunnen al voldoen aan het mooie plaatje.

 • farmer4life1

  Met weidegang is prima een hogere eiwit percentage te halen als je bij gaat voeren op stal met energie. Lager vet klopt wel idd. Weidegang is een vak apart. Zelf in NZ geweest. Hebben wel een erg lage kostprijs per liter melk, juist door dé weidegang. grazende koeien kun je 7,5 tot 11 cent per kg ds voeren. Ligt aan het goede benutten van het gras en weideverliezen. 

  Je moet niet alles willen uitrekenen. dan moet je in elk geval geen land meer kopen. 

 • vandenbrand

  gewoon een hogere prijs voor weidemelk betalen, en de eventuele extra mineralen verliezen via overheidswegen met ruimere normen copenseren. de burger/overheid mag er ook wel wat voor over hebben, voor de stofering van het landschap.

 • alco1

  @vandenbrand. Dus jij wilt geld beuren voor weidegang, wat door veeartsen en andere vee gelineerde mensen helemaal niet als meer welzijn aangemerkt wordt.
  Daarnaast leert de prijs van geitenmelk, die ook nooit buiten komen, dat het imagoverhaal niets opleverd.
  Volgens mij denk je alleen maar aan ikke. 
  En stoffering van het landschap kan beter met een paar dieren, zeg maar met het Anton Pieck gehalte, dan dat het zwart of rood ziet.

 • maatje 1904

  Hoezo 1 cent per liter meer volgens mij moeten we eerst 0.35 betalen om de cent te kunnen krijgen!!!

 • maatje 1904

  @alco Denk als alle koeien in nederland voortaan binnen blijven zul je heel wat meer weerstand zult ondervinden van de nederlandse bevolking!

 • alco1

  Maatje. Ik ben voorstander van weiden, maar door het soort verplichten is exclusiviteit verworden tot een gemeengoed, wat boeren tegen elkaar opzet doordat afnemers op het verkeerde spoor gezet worden, wat alleen maar meer weerstand oplevert. Daarnaast geeft het weer bureaucratie, waar niemand op zit te wachten. 
  En het levert ons niets op.
  Nogmaals. Het Anton Pieck gehalte is genoeg voor de stoffering.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.