RundveeNieuws

Duitse dierenartsen: grupstal uitbannen

Berlijn – De Duitse Bundestierärtztekammer (BTK), vergelijkbaar met de KNMvD, stelt dat aanbindstallen niet meer van deze tijd zijn en pleit voor uitfasering.

Dit meldt Animal Health Online op basis van een persbericht van de BTK. Bij nieuwbouw is de grupstal in Duitsland eigenlijk niet meer een beeld maar op bestaande kleinere bedrijven wordt nog relatief veel vee op de grup gehouden.

Tot nu toe ontbreekt het in de Duitse deelstaten aan eenduidige wetgeving voor runderen ouder dan zes maanden. Ook wordt er vanuit Berlijn geen expliciet verbod opgelegd, hooguit geeft de Duitse regering aan dat een grupstal onwenselijk is. De BTK roept de overheid nu op om daar op basis van dierwelzijn verandering in te brengen, maar daarvoor wel een overgangstermijn in te stellen.

Een verbod op de grupstal kan volgens de dierenartsenorganisatie goed verwerkt worden in de randvoorwaarden voor EU-landbouwsubsidies, de zogenaamde cross compliance. In het gemeenschappelijk landbouwbeleid is volgens de dierenartsen al opgenomen dat dieren die voortdurend of regelmatig vastgebonden zijn ruimte moeten hebben om natuurlijk gedrag te vertonen. Reden voor de BTK om de cross compliance-controles als een effectief instrument te zien om sancties op het overtreden van een aanbindverbod op te leggen.

Beheer
WP Admin