Rundveehouderij

Nieuws 4135 x bekeken 11 reacties

Duitse dierenartsen: grupstal uitbannen

Berlijn – De Duitse Bundestierärtztekammer (BTK), vergelijkbaar met de KNMvD, stelt dat aanbindstallen niet meer van deze tijd zijn en pleit voor uitfasering.

Dit meldt Animal Health Online op basis van een persbericht van de BTK. Bij nieuwbouw is de grupstal in Duitsland eigenlijk niet meer een beeld maar op bestaande kleinere bedrijven wordt nog relatief veel vee op de grup gehouden.

Tot nu toe ontbreekt het in de Duitse deelstaten aan eenduidige wetgeving voor runderen ouder dan zes maanden. Ook wordt er vanuit Berlijn geen expliciet verbod opgelegd, hooguit geeft de Duitse regering aan dat een grupstal onwenselijk is. De BTK roept de overheid nu op om daar op basis van dierwelzijn verandering in te brengen, maar daarvoor wel een overgangstermijn in te stellen.

Een verbod op de grupstal kan volgens de dierenartsenorganisatie goed verwerkt worden in de randvoorwaarden voor EU-landbouwsubsidies, de zogenaamde cross compliance. In het gemeenschappelijk landbouwbeleid is volgens de dierenartsen al opgenomen dat dieren die voortdurend of regelmatig vastgebonden zijn ruimte moeten hebben om natuurlijk gedrag te vertonen. Reden voor de BTK om de cross compliance-controles als een effectief instrument te zien om sancties op het overtreden van een aanbindverbod op te leggen.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Beginnen ze nou in Duitsland ook al zo eigenaardig te doen. een gek land is toch wel genoeg.

 • kalfjes

  Terecht. De kalveren moesten meer dan 10 jaar geleden al in de groep, dus nu zijn de koeien eindelijk aan de beurt

 • Demeter Griend

  Onzin koeien werden in de Middeleeuwen al aangebonden.

 • kalfjes

  Tijden veranderen. Kalveren groepshuisvesting en varkens los en legbatterijen zijn ook al verboden, dus eigenlijk hebben de boeren met grupstal geluk dat ze nog zo mogen boeren

 • schoenmakers1

  het vee los en de boer gebonden

 • LUCTOR


  De koe moet ruimte hebben om natuurlijk gedrag te vertonen. Hebben deze rapporteurs zich wel eens op de hoogte laten brengen wat natuurlijk gedrag is. Een kalf wat direkt na de geboorte bij de moeder wordt weggehaalt zal nooit geen natuurlijk gedrag vertonen. Een boekhouder toont ook ander gedrag als een straatenmaker vise verso. Ik denk dat deze rapporteurs ook nakomelingen zijn van een gecultiveerde paring met als doel zo min mogelijk natuurlijk gedrag in de genen.

 • frl


  Willen ze hun eigen broodwinning omzeep helpen,als grupstal zo slecht is voor koeien dan hebben ze daar toch de meeste verdiensten aan.

 • podolski


  heel goed, de koe moet de wei in.  een koe is een levend wezen, dat zijn natuurlijk gedrag (voor zover mogelijk) moet kunnen uitleven. Wie iets wil drinken dat uit een machine komt moet cola kopen.

   

 • landboer


  Zullen ze er wel te weinig aan verdienen.

 • dutch kiwi


  ja de koeien zijn veel af in de   lekker buiten in de weide in de winter, in de kou ,niks te freten, zoals in dat kunstmatige park (ooster   vaarder plassen of zo iets),omdat er geen roofdieren zijn een langzame dood, diervriedlijk wanne

 • dutch kiwi


  Ja de koeien zijn veel beter af ,buiten in de kou ,zonder eten,heel dier vriendelijk

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.