RundveeNieuws

Duitse coöperatie Hochwald belooft meer melkgeld

Thalfang – DOC Kaas kan behalve met DMK en A-ware ook nog steeds samenwerken met het Duitse Hochwald Foods. Dit heeft de coöperatie uit de Duitse deelstaat Reinland-Palts bekendgemaakt.

Hochwald biedt DOC Kaas een joint-venture te vormen, waarin beide coöperaties een aandeel hebben naar rato van hun waarde en een melkprijs op het niveau van Hochwald, zo meldt het. Volgens de melkgelden die het uitkeerde in 2011-2014 en het melkvolume van DOC Kaas komt dat volgens de Duitse coöperatie neer op een extra uitbetaling aan melkgeld van 24 miljoen euro op jaarbasis voor de leden van DOC Kaas.

De joint venture garandeert dat alle melk die door de leden-eigenaren wordt geproduceerd, zal worden afgenomen. De standplaats Hoogeveen wordt het centrale competentiecentrum voor kaas en wordt zodoende verder uitgebouwd. Het wordt de hoofdzetel van de business unit Cheese.

Hochwald is met een omzet van 1,6 miljard minder groot dan DMK. Daardoor zal DOC in geval van samenwerking een groter aandeel krijgen in een joint-venture. Bovendien ziet Hochwald ruimte voor structureel zo’n €24 miljoen meer melkgeld, terwijl DMK eenmalig €20 miljoen extra uit wil keren.

Divers productportfolio

Net als de grote Duitse concurrent DMK heeft Hochwald een gediversifieerde productportfolio, maar nog zonder halfharde ‘gele’ kaas. Met ook dit product in een gezamenlijke joint-venture denkt het marktschommelingen optimaal te kunnen kan opvangen.

Hochwald noemt zich een toonaangevende Duitse zuivelcoöperatie met een breed en divers portfolio van markten, producten en succesvolle merken. Het assortiment omvat evap en gecondenseerde melk, verse zuivelproducten, (zachte) kaas en houdbare speciale producten evenals ingrediënten voor babyvoeding. In 2014 had Hochwald een exportaandeel van meer dan 42%, met klanten in meer dan 100 landen. Hochwald is internationaal georiënteerd en onderhoudt relaties met melkveehouders uit Frankrijk, Luxemburg en Oostenrijk. Sinds 2006 produceert het in de fabriek in Bolsward producten voor exportmarkten. Dit gebeurt met melk van zo’n 145 Nederlandse melkveehouders. De totale melkplas is 2,25 miljard kilo. Sinds 2011 investeert het voor ongeveer €225 miljoen in nieuwe productiecapaciteit.

Hochwald is van mening dat een samenwerking (die gezamenlijk nog verder uitgewerkt moet worden) voordelen biedt voor zowel de melkveehouders van DOC Kaas als van Hochwald. Door de joint venture ontstaat een ondernemingsgroep, die zich volgens op de markt positioneert als een alternatief voor zuivelconcerns als FrieslandCampina en Arla, zo stelt het.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin