RundveeNieuws

Bioboeren lopen weg bij Arla

Mainz – Twaalf biologische melkveehouders uit de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Saarland zijn overgestapt van voormalig zelfstandige zuivelondernemingen Walhorn en Milchunion Hocheifel naar leveranciersvereniging Mittelgebirgsbauern.

Dat gebeurt uit onvrede over de biologische melkprijs, na overname door zuivelgigant Arla. Volgens ketenorganisatie Bioland wordt de stap door collega-melkveehouders op de voet gevolgd. Eerder vertrok er al een viertal biologische melkveehouders van Walhorn naar Eko Holland Melk op Maat.

Coöperatievoorzitter René Cruijsen laat weten niet actief onder de Duitse producenten van bio-melk te werven, maar op verzoek per situatie te kijken naar de mogelijkheden. Liever zou hij zien dat de Duitse biologische melkveehouders zich verenigen op een soortgelijke manier als binnen Eko Holland.

Belangrijkste reden voor het vertrek van de biologische melkveehouders bij Arla is de aan de gangbare melkprijs gekoppelde biologische melkprijs. Dit kost de melkveehouders bij Arla momenteel zomaar rond de 3,5 cent per kilo melk ten opzichte van zuivelondernemingen die hun biologische melkprijs niet baseren op een toeslag bovenop de gangbare melkprijs.

Arla maakt recent bekend op zoek te zijn naar nog eens 250 miljoen kilo biologisch melk in Noordwest Europa. Om dit mogelijk te maken heeft de zuivelonderneming haar toeslag op bio-melk met 2 cent verhoogd naar €0,13. Of dit voldoende is moet blijken. Er was niemand bereikbaar voor commentaar op het vertrek van een groep leden.

De 5 miljoen liter melk van de twaalf Duitse boeren gaat voortaan via producentenvereniging Bio-Meg naar zuivelonderneming Gläserne Molkerei. Daartoe is in samenwerking met producentenvereniging Bio-Meg een contract gesloten.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin