Rundveehouderij

Nieuws 3231 x bekeken 2 reacties

Besmette omgeving speelt rol in verspreiding MKZ

Wageningen - De door uitscheiding besmette omgeving speelt een rol bij de verspreiding van het mond- en klauwzeervirus. Ook zonder dat daar dieren aanwezig zijn. Dat stelt Wagenings onderzoeker Carla Bravo De Rueda Cabrera in haar promotieonderzoek.

Daarnaast toont ze aan dat schapen een minder belangrijke rol spelen bij de verspreiding van het virus dan runderen. Deze informatie is volgens Wageningen UR van groot belang voor de bestrijding van MKZ-uitbraken.

Met data van eerder uitgevoerde dierproeven identificeerde Bravo de Rueda de factoren die geassocieerd worden met de hoeveelheid virus in het dier en de hoeveelheid virus die het dier uitscheidt. Deze gegevens kunnen van belang zijn voor de verspreiding van het virus. Circa 44 procent van de verspreiding van MKZ wordt veroorzaakt door een door uitscheiding, zoals feces, urine, slijm en speeksel, vervuilde omgeving.

Bravo de Rueda stelde daarnaast middels een transmissiestudie tussen schapen en runderen vast dat schapen minder infectieus dan runderen zijn, maar wel even gevoelig voor het virus. In geval van een veestapel met zowel runderen als schapen was de verspreiding van MKZ groter naarmate een groter deel van de veestapel uit runderen bestond.

Ze concludeerde dat indien de groep voor meer dan 14 procent uit runderen bestaat, vaccinatie van alleen de runderen voldoende is om de MKZ-uitbraak onder controle te krijgen.

Laatste reacties

  • koestal

    Ik hoop het niet weer mee te maken

  • trijnie

    Dat kan ik me indenken@koestal.
    Het was een vreselijke tijd met heel veel spanning en verdriet.

Of registreer je om te kunnen reageren.