Rundveehouderij

Nieuws 2176 x bekeken 12 reactieslaatste update:1 feb 2016

A-ware waarschuwt melkveehouders voor wachtlijst

Almere - Royal A-ware waarschuwt melkveehouders die denken snel te kunnen aanschuiven dat er in Heerenveen een wachtlijst is.

De onderneming heeft 80 procent van haar melkbehoefte ingevuld met samenwerkingsverbanden met melkveehouders op de lange en middellange termijn. Voor het  resterende deel sluit zij, afhankelijk van de markt, contracten voor korte tijd af, zo meldt het bedrijf. Door deze strategie kan Royal A-ware flexibel blijven inspelen op ontwikkelingen in de markt.

A-ware is de afgelopen tijd veel benaderd door melkveehouders die interesse hebben om melk te leveren, zo laat het bedrijf weten. 'We beschikken over voldoende melk en ik wil voorkomen dat bij DOC-leden, die 'voor' de overname door DMK gaan stemmen, de onterechte verwachting bestaat dat zij per direct melk aan ons kunnen leveren. 'Dit is niet zo!", waarschuwt operationeel directeur Klaas de Jong. "We hebben onze melkaanvoer goed op orde en zijn trots dat we vier maanden na de opstart van onze kaasfabriek al boven 80 procent van de maximale productiecapaciteit zitten." A-ware verwacht op korte termijn niet op grote schaal samenwerkingsverbanden met melkveehouders af te sluiten. Dit betekent dat Royal A-ware alleen in gesprek gaat met melkveehouders nabij haar zuivelfabrieken die goed in de route passen. Royal A-ware noteert de gegevens van geïnteresseerde melkveehouders op een wachtlijst.

Tijdens en na de informatiebijeenkomsten werd duidelijk dat een groep DOC-leden overweegt om voor de fusie met DMK te gaan stemmen zodat zij met een verkorte opzegtermijn het fusiebedrijf kunnen verlaten. A-ware maakte duidelijk dat het wel extra melk en kaas aan kan, maar dan 'inclusief fabriek'. Daarom wil het wel een samenwerking met DOC, maar het kan geen grote groep 'losse overstappers' plaatsen.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Slim, slim, slim. Het spel is op de wagen. t Is net een touretappe.

 • ohzo

  Grapjassen.. 

 • Jaap39

  Wéér een half verhaal van aware kant.

 • uitgelogd

  Het is nog erg rustig in Heerenveen, zit er soms een hennepkwekerij in ?

 • Koen Franken


  Nog even en de melkveehouderes moeten op hun knieien bedelen om de melk nog kwijt te geraken . De melkfabrieken hebben het echt voor het zeggen allemaal .

 • rmw

  Deze reacties waren te verwachten, welke 'geruchten' hebben we onderhand allemaal voorbij zien komen de laatste 2 jaar: met stip op nr. 1: 'De fabriek in Heerenveen is niet op tijd af', ze hebben niemand die kaas kan maken, ze hebben amper melk, ze kunnen niet 1 cent meer betalen, de bouw ligt stil, ze hebben opstartproblemen, ze zijn zowat bankroet... en nee hoor als ze zelf zeggen dat ze zo goed als vol zitten... 'dan is dat niet zo'... 

 • ohzo

  Er wordt helemaal niet gezegd dat de fabriek vol zit. 80% van de huidige productie capaciteit. Zegt mij niets. Ik heb nog nooit een brood kunnen kopen van %%. Procentuele stijgingen is een marketing onding waar velen intuinen.

 • Koen Franken


  Het lijkt er op dat sommige commissiegeld krijgen om zijn melkfabriek maar omhoog te praten .

 • Jaap39

  Maar rmw, u zult niet ontkennen dat de betalingsproblemen bij fonterra het verhaal van aware op dit moment behoorlijk in de wielen rijdt. 

  Wat zouden de gevolgen zijn van een niet kredietwaardige fonterra voor de financiële basis van de fonterra / aware fabriek in Heerenveen?
  Daar blijf je als doc lid voorlopig ook wel weg. 

 • abtje


  Welke (goedlopende en uitbetalende) melkverwerker heeft GEEN wachtlijst???Die hebben ze toch allemaal. Ieder jaar worden er enkele toegelaten onder extra srenge eisen. En dat zo stil mogelijk. Maar wel netjes om eventuele wanhopige Doccers te waarschuwen...

 • Jaap39

  Klopt Abtje #10 
  FC zal best een flinke wachtlijst hebben. 

 • koestal

  Dan hoeven ze toch ook niet te fuseren met DOC,ze komen van zelf wel begrijp ik .

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.