A-ware: fusievoordeel DOC-DMK ligt bij Duitsers RundveeNieuws

A-ware: fusievoordeel DOC-DMK ligt bij Duitsers

Almere – Bij een bedrijfsfusie tussen DMK en DOC Kaas gaat de eerste er met de winst vandoor, de tweede bloedt ervoor. Dit meent Robert van Ballegooijen, directeur van de retail-activiteiten van A-ware.

“Bij een fusie krijgen de DMK-leden krijgen straks 85 cent van iedere euro die met Nederlandse kaas in het buitenland wordt verdiend, terwijl de leden van DOC een Duitse melkprijs ontvangen, die zo maar 5 cent kan achterlopen bij de Nederlandse.”

Hiermee reageert Van Ballegooijen naar eigen zeggen ook op de kritiek van DMK-directeur Josef Schwaiger dat de sommen die A-ware maakt onnauwkeurig zijn. Ook verwerpt hij de stelling dat A-ware met een rap in elkaar gezet paniekaanbod komt. “Van paniek is bij ons geen sprake. Toen DMK en DOC Kaas met de fusieplannen naar buiten kwamen, waren wij verrast dat ze dit nu alweer proberen. Wij begrijpen de haast met een fusie met DMK niet. Schwaiger heeft gelijk dat ons alternatief op hoofdlijnen is uitgewerkt. Als de leden van DOC Kaas willen, dan kunnen DOC en A-ware samen binnen twee tot drie maanden een volledig uitgewerkt plan presenteren waarin harde garanties staan.”

Bij alle kritiek van de CEO van DMK laat die volgens Van Ballegooijen één zaak zeker on-weersproken: Dat bij een Nederlandse oplossing meer geld wordt verdiend aan BGA-kaas (beschermde geografische aanduiding) dan bij een fusie met DMK. En dan de dreigende malaise in de Duitse zuivelindustrie. De nieuwe prijzen voor langhoudbare melk zijn dramatisch voor de industrie. “Ik ben bang dat dit nog maar het begin is.”

Van Ballegooijen is het eens met Schwaiger dat er goede kansen zijn voor Nederlandse kaas, maar dan moet het product wel goed worden uitgevent.

Beheer
WP Admin