Rundveehouderij

Nieuws 1370 x bekeken

Weideseizoen vestigt aandacht op neospora

Deventer - De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) brengt met de start van het weideseizoen het risico op neospora weer onder de aandacht.

Veehouders kunnen bordjes bestellen om burgers te wijzen op het risico van honden in de koeienwei. Ook de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) biedt haar leden dergelijke bordjes aan.

Via de burgerhond is het risico op neospora-overdracht echter gering omdat de kans klein is dat de hond besmet raakt. Een hond moet van een besmette nageboorte vreten of vruchtwater drinken om de parasiet binnen te krijgen. De besmettingskans bij een erfhond is groter. Toch is het verstandig om ook de burgerhond uit de wei te weren, vooral als er een kans is dat koeien in de wei afkalven.

Koeien zijn tussengastheer van neospora en honden de eindgastheer. Een koe geeft de parasiet door aan het kalf en een besmet dier houdt de parasiet levenslang waardoor de besmetting zich over de hele veestapel kan verspreiden. Geïnfecteerde koeien hebben geen ziekteverschijnselen, alleen is de kans op verwerping drie tot zeven keer hoger dan normaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.