RundveeNieuws

Wakker Dier: veel meer megastallen

Amsterdam – Het aantal stallen voor meer dan 250 melkkoeien in alleen al de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht zal naar verwachting in de komende paar jaren met 218 stuks toenemen.

Landelijk zal dit aantal nog enkele honderden stuks groter zijn.

Dit verwacht organisatie Wakker Dier naar aanleiding van een scan die het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) heeft gedaan naar verleende vergunningen in de drie genoemde provincies.

Wakker Dier spreekt van ‘verontrustende uitkomsten’ en voorziet dat het aantal melkkoeien op landelijk niveau wel eens met goed een half miljoen koeien kan stijgen van nu ruim 1,5 miljoen naar ruim 2 miljoen stuks.

Het CLM heeft alleen gekeken naar de provincies Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant omdat het opdiepen van informatie over vergunningen hier relatief eenvoudig ging. Elders kost dat meer inspanning.

Wakker Dier heeft bij de raming van de veestapel geen rekening gehouden met het feit dat er ook boerenbedrijven verdwijnen, zegt een woordvoerder.  De organisatie gaat ervan uit dat veehouders met 250 stuks vee per stal of meer, geen of nauwelijks meer weidegang toepassen.

Beheer
WP Admin