Rundveehouderij

Nieuws 2051 x bekeken 1 reactie

'Voordeel fusie DMK en DOC niet gegarandeerd'

Amsterdam - Een fusie tussen DMK en DOC Kaas kan synergievoordelen hebben, maar deze zijn niet zonneklaar.

Ook voor het overige is de meerwaarde van samengaan niet zomaar aan te tonen. Dit constateert bureau Annual Insight na bestudering van de jaarcijfers van beide bedrijven over de voorbije jaren. "Het is geen fusie van 1 + 1 = 3," zegt Jeroen Lustig van genoemd bureau. DMK heeft in de voorbije jaren wel stappen vooruit gezet. Zo heeft het DOC Kaas qua winstgevendheid sinds 2013 voorbij gestreefd, maar niet qua reëel betaalde melkprijs. Ook investeert DMK meer geld in het bedrijf dan DOC en heeft DMK een stabieler eigen vermogen, want meer geld in de 'dode hand' dan DOC (€5,61 versus €3,64 per 100 kilo melk in 2013).

Hoewel DMK het qua winstgevendheid beter is gaan doen en vorig jaar dicht bij DOC Kaas zat qua melkprijs, kan niet worden gezegd dat DMK naar DOC Kaas is toegegroeid, stelt Annual Insight vast. Vanaf 2013 zijn de resultaten van DOC Kaas hard teruggevallen. Beide bedrijven blijven zo'n €5 per 100 kilo melk achter ten opzichte van FrieslandCampina. Als de in 2011 voorgestelde fusie tussen DOC Kaas en DMK was doorgegaan, hadden de leden van DOC Kaas de beloofde plus van vijf jaar lang 1,2 cent op de melkprijs van DMK zeker nodig gehad en dan nog waren ze achtergebleven ten opzichte van zelfstandig blijven.

Een mogelijke adder onder het gras is de pensioenvoorziening voor de zevenduizend werknemers van DMK. Daarvoor wordt een rekenrente aangehouden van 4,91 procent, tegen 1,9 procent in Nederland. Dat kan zomaar een tekort van tientallen miljoen opleveren.

Eén reactie

  • koestal

    geen enkele garantie voor de toekomst

Of registreer je om te kunnen reageren.