Rundveehouderij

Nieuws 7796 x bekeken 35 reacties

Thieme stelt Kamervragen over speenproblemen bij vaarzen

Den Haag – Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over een toename van speenproblemen bij vaarzen.

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) meldde in maart dat er meer meldingen waren van afvallende spenen bij vaarzen. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn zucht en problemen met de bloedcirculatie in de uier. De officiële term van de aandoening is ischemische speennecrose. Spenen worden eerst blauw of zwart en krijgen blaren. In extreme gevallen vallen de spenen eraf. Ongeveer de helft van de dieren met deze aandoening worden vervroegd afgevoerd.

Thieme vraagt aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken of ze de conclusie van de GD onderschrijft dat deze problematiek het gevolg is van het houderijsysteem in Nederland met geringe beweging, een eiwitrijk rantsoen en open en daardoor koudere stallen. Thieme vraagt Dijksma of ze extra onderzoek wil doen en of er mogelijk verband is met de toenemende melkproductie per koe en de afname van weidegang.

Laatste reacties

 • 18borst

  vol goede moet op zoek naar een stok om de melkveehouderij te slaan

 • Mozes

  Één loeder kan meer verbanden suggereren dan duizend dierenartsen kunnen weerleggen. 

 • Zippie

  Misschien zoiets als:
  LTO Nederland stelt vragen aan minister van volksgezondheid over verstandverbijstering van Thieme!

 • MarcelR

  Tja, als de specialisten het al niet weten....
  Hoe moet een kamerlid dan weten wat de oorzaak is????????

 • koestal

  nee, het komt door weidegang,verbrande spenen door de zon,ik zou oppassen als ik Thieme was.

 • tonny

  koudere stallen kan het niet geweest zijn, want we hebben net 2 jaar geen winter gehad en dat is net de leeftijd van al die vaarzen, slim thieme!

 • arizona 1963


  Thieme zoekt weer iets om de boeren te straffen.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • tikka


  Als zucht het probleem is dan kan andere voeding het probleem verkleinen. Logisch dat ze vragen stelt, is precies in haar straatje. Ik ben benieuwd naar de antwoorden van Sharon.

 • Library.e-collection1

  Als ik de oorzaken zo lees heeft mevrouw dit zelf in de hand gewerkt, ze wil toch diervriendelijkere, dus meer lucht, licht en ruimte in de stallen vanwege het dierwelzijn? Hadden we dit probleem ook vroeger op de grup? Anders moeten we daar maar weer naar terug.

 • ohzo

  Besodemietert... Arme veehouders in NL.

 • joohoo

  Uit de vraagstelling blijkt dat ze veel meer weet dan de GD.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Marco22

  ' het gevolg is van het houderijsysteem in Nederland met geringe beweging, een eiwitrijk rantsoen en open en daardoor koudere stallen.' en 'toenemende melkproductie per koe en de afname van weidegang.' 

  Tjonge jonge die thieme sleept er alles bij. En dat is een volksvertegenwoordiger?
  Feiten doen er niet meer toe in denhaag.Daar leeft men in een virtuele wereld waar de waan van de dag, emotie fictie en vulzelfmaarin redenen de boventoon voeren.
  Welk deel van het volk vertegenwoordigd dit mens? 


 • Zuperboer

  @Marco22: De Grachtengordel, je weet wel dat deel van de bevolking dat zijn/haar kroost per bakfiets vervoert.

 • PetervanKempen


  Inderdaad verbijsterend die enorme hoeveelheid nep kennis van deze dame.

  Trouwens meer melk produceren met dieren die steeds meer tepels missen door deze necrose  lijkt me onlogisch. ( Ja ik weet dat ze worden geslacht maar toch , even aangeven dat een boer belang heeft bij koeien met vier spenen dus) ... als vaststaat dat weidegang dat verooraakt of juist niet, moet je eens kijken hoe snel een boer zelf dan de weg kiest waar dit niet of minder  voorkomt.

  Haar suggestie dat een boer moet worden gedwongen tot wat dan ook geeft haar dictatoriale inslag aan .

 • A1967

  Wat een negatieve reacties. Ze stelt alleen maar vragen, daarmee geeft ze zelf toch aan dat ze er niks van snapt.........No problemo.

 • peter1939


  zal wel door de kou komen, dus tieme koeien binnenhouden en kachel aan.....en voor afkalven geven de meeste vaarzen nog geen melk.....

 • remi123

  Thieme praat poep! En die poep moesten we maar eens gaan brengen daar in den Haag. Zoals de Fransen dat vorig jaar deden.

 • Case1056

  En wat kost elke (onzin) vraag eingelijk. Ik dacht van €2500,- gehoord te hebben. Maar het kan best wel eens veel meer kosten als je natuurlijk alle uren moet rekenen welke meerdere ambtenaren en andere deskundigen er aan moeten besteden om deze vraag correct en SERIEUS te beantwoorden. wie weet het ''precies'' Het zou dacht ik een goed plan zijn om een maximum aan het aantal echte onderzoeksvragen te stellen. Marianne weet elke week wel weer iets te verzinnen om in de aandacht te blijven. Voor de NIET POLITIEK bewuste nederlander blijven de One-issue partijen op deze wijze aandacht en sijmpathie vragen. Elke aandacht, ook al is die af te kraken ervaart Marianne als positief om weer zielige stemmen te vragen. DOODZWIJGEN eigenlijk

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Elevage

  verbazingwekkend weer.

  Ik denk dat ze beter tijd kan besteden aan mensen die een armzielig hondje halen uit een ander EU-land terwijl hier de asiels volzitten. Dan doet ze wat meer voor haar eigen achterban, want die hebben namelijk geen runderen

 • joannes

  Zo werkt het in een Democratie @Case1056, Burgers domhouden met domme vragen en ondertussen de belastingen verhogen en de verzorging wegsaneren. Ze zijn maar wat blij met Thieme daar, zij leidt met haar haat theater de aandacht af. 

 • alco1

  Wat nog veel erger is, is dat er geen landbouw voormannen zijn die zulk onnozel gezwets kunnen pareren.

 • agratax2

  Thieme zal zich nog eens moeten beraden op haar taak en vooral op de taak van de Tweede Kamer. Naar mijn idee horen dit soort vragen thuis bij de Gezondheidsdiensrt of bij de faculteit Diergeneerskunde, maar niet op een politiek podium. De politiek verlaagt zich tot een clubje 'Vragen stellers' die hun eigen stoepje schoon vegen door anderen de schiuld te geven van hun besluiten in het verledegenomen.  Doordat zij van de Nederlandse boer eisen,  om tegen de laagst mogelijke kosten ter wereld melk te maken, ze koeien  hebben moeten gefokken die nu gebreken vertonen, gaat zij de boeren weer eens aan de schandpaal nagelen. Nooit zal ze de hand in eigen Kamer boezem steken en hun eigen besluiten ter discussie stellen. Vooral zij doet alsof ze de Wijsheid in pacht heeft en gedraagd zich in mijn ogen als een Godheid, die weet hoe de wereld moet reilen en zeilen, zonder dat zij risico loopt.

 • Marco22

  @A1967, Ja hallo zeg, in het hart van de democratie mogen we toch aan nemen dat daar mensen zitten die serieus bezig? Vragen zoals waarom is de aarde rond? bestaan smurfen? zo ja kunnen zij dan door een waterkraan? Is er leven na de dood? Is er leven op pluto? Waarom is lucht blauw? Kan Sharon Dijkstra door een hoepel springen? Zo ja, hoe groot is dan desbetreffende hoepel?
  Even aftikken 2500euro per vraag.

 • Foxxy

  Bij koud weer is het altijd mooi t-shirts kijken :-)
  idd jammer dat met zulke vragen zoveel geld en kostbare tijd van de tweede kamer gepaard gaan !

 • abtje


  Kan je je ook afvragen wat de GD in deze doet. Deze bestaat theoretisch voor en door boeren. Maar als iedere scheet bij Thieme en consorten bekend gemaakt wordt...

  Ieder stukje onderzoek hoort als doel dierwelzijnsverbetering te hebben, niet een stok om de goedwillende veehouder te slaan.

 • landboer


  Is dat een groot probleem? Ik heb er nog nooit van gehoord tenminste.

 • hooghoes

  Ze wil gewoon aandacht en stemmen ,de mijne heeft ze!!

 • J@gertje

  En wanneer gaat Thieme nu eens echte vragen stellen?
  Bijv. over het dierenleed op de OVP!

 • vandenbrand

  jagertje, of vragen, niet over hoe lang koeien in de wei, maar hoeveel maal in de week de oudjes buiten komen in bejaarde- verpleeghuizen?  zou het niet beter zijn dat mevrouw tieme eens een paar dagen in de week een agrarische opleiding gaat volgen. kan mevrouw dijksma misschien iets voor de boeren in positive zin betekenen. maar volgens mij hebben de koeien voldoende beweging, en open stallen zijn gezonder dan dichte. koeien kunnen beter tegen kou dan warmte.

 • koestal

  ze krijgt geen antwoord,want het is een staatsgeheim !

 • Jan van het Zand

  Een oud Nederlands gezegde: Een gek kan meer vragen stellen dan 10 professoren kunnen beantwoorden.

  Nu betwijfel ik, dat Marianne gek is, maar ze doet wel enorm haar best.

 • jandebrouwer


  in de oude stal  (van 1971 die dus erg gesloten was) hebben we er last van gehad. enkele weken voor het kalven uierzalf vermengd met chloorhexidine (werd door de dierenarts voor ons gemaakt) regelmatig en consequent op de spenen smeren en ook na het afkalven een tijdje volhouden en het probleem was opgelost. in 2010 zijn we in een nieuwe open stal gaan melken en sindsdien nooit meer last gehad.

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.