Rundveehouderij

Nieuws 1380 x bekeken 11 reacties

'TTIP zal vleesmarkt ernstig verstoren'

Parijs – De Franse bond van rundveehouders FNB waarschuwt in een open brief aan president Hollande voor de gevolgen van TTIP, het mogelijke handelsakkoord tussen de EU en VS. "Als de Europese markt wordt opengesteld voor Amerikaans vlees, dan zal dat de sector ernstig uit evenwicht brengen en in het dal storten."

De FNB haakt met de brief in op het feit dat er volgende week weer een onderhandelingsronde over TTIP op de agenda staat. De bond denkt dat vooral de bedrijven die gespecialiseerd zijn in vleesrassen direct bedreigd worden. Amerikaanse bedrijven kunnen bepaalde soorten vlees 30 tot 40 procent goedkoper produceren dan hun Europese collega's, onderstreept de bond. Bovendien gelden in de VS minder eisen op het gebied van dierenwelzijn en kwaliteit. "De economische gevolgen van het openstellen van de Europese vleesmarkt zullen daarom explosief zijn." De FNB eist daarom dat Hollande er met spoed en krachtig bij de Europese autoriteiten op aandringt om de vleessector buiten de onderhandelingen te laten.

Laatste reacties

 • agro1


  ik zie het probleem niet, miljoenen amerikanen eten al decennia lekker hormoonbehandeld vlees en zien ze er niet fantastisch uit?? dat willen wij toch ook, nietdan???

 • boerenland


  dikbillen

 • landboer


  HET ZOU TOCH VAN DE ZOTTE ZIJN DAT WAT HIER VERBODEN IS WEL MAG WORDEN GEIMPORTEERD!

 • LUCTOR


  Het is beter om een wereld te creeren zonder landsgrenzen en waar geld geen macht heeft. Onze hervormers moeten wel een beetje opschieten anders zijn ze te laat en zal de mensheid ien onder gaan aan hebzucht.

 • joannes

  Het is de Europese Industriële overcapaciteit die de voordelen casht en de Agrarische ondernemers moeten daarvoor het loodje leggen. Zo gaat dat in de ontwikkling van specialisatie en exploitatie van natuurlijke bronnen. De US is veel ruimer en minder dicht bevolkt in de Mid West waar die sterke Farmers Lobby heerst en die vinden Politieke medestanders in de EU bij die industriële ambitieuse bedrijven. 

 • Fermer

  @joannes, welke Europese industrie zal kunnen concureren met een industrie in de V.S. ?

 • Mozes

  Industrieën die hoogwaardige onderscheidende kwaliteit leveren. Denk aan Mercedes, Airbus, Franse wijn, melkrobotfabrikanten en Nederlandse kaas. 

 • Fermer

  @Mozes, concureren met Amerikaanse auto's en vliegtuigen zal op hun al overvolle markt niet meevallen, qua kwaliteit misschien nog wel, maar welke meerprijs zal dit gaan kosten? Ook Mercedes krijgt met minimum-lonen te maken, en zal in prijs zeker niet goedkoper worden, dus voor een kleine markt misschien. Melkrobotten bij veestapels van 500+ zal geen vaart lopen, ook is de goedkopere arbeid daar eerder te preveleren. Wijn en kaas, misschien leuk voor de rijkere Amerikaan, tenminste wanneer de aan de subsidie-pot hangende EU- boer het hoofd boven water weet te houden om voor de goedkope grondstoffen te zorgen. Arbeid, lonen en premies, kosten gewoon te veel in ons Europa om een concurerende industrie in de benen te houden, industrie die zich hier slechts vestigd wanneer door de overheid flink met de portemonnee wordt gezwaaid.

 • W Geverink

  Als wij iets willen rijden wat bijna niemand heeft behoord Mercedes tot de mogelijkheden. Voor de hoogwaardige onderscheidende kwaliteit, luxe en betrouwbaarheid scoren volgens Consumer Reports veel andere merken hoger, kosten minder en hebben dealers dichter in de buurt. Wijn en kaas is een kwestie van proberen. Niet de herkomst en reputatie is belangrijk maar gewoon wat je zelf het lekkerste vindt. Franse wijn en nederlandse kaas zijn niet toonaangevend maar slechts een goede optie uit de vele mogelijkheden wereldwijd. Canadezen bijvoorbeeld zijn opgegroeid met Cheddar cheese, en waar je mee opgegroeid bent blijft toch doorgaans de voorkeur. Zelf kopen we ook best wel vaak Canadese kaas omdat er best goeie tussen zitten. Ook is het handig dat er vaak geen korst op zit en de stukken rechthoekig zijn. Ze passen presies op de melbatoast en er blijft geen onhandig stuk over zoals bij een punt nederlandse kaas. Voor zover ik weet komt de meeste melkrobottechniek uit Europa en Airbus is een van de weinige opties voor een goed comercieel passagiervliegtuig. Als het gaat om het bouwen en/of onderhouden van de ouderwedse windmolens in de wereld kan je bijna niet om de Nederlandse ambachtelijke molenmakers heen.  Voor het bouwen van waterwerken of het bergen van een gezonken schip wordt ook vaak op een nederlandse deur geklopt maar over het algemeen is de kennis en techniek voor de meeste zaken overal wel aanwezig. 

 • Fermer

  Vooral die kansen voor de Nederlandse Ambachtelijke Windmolen-bouwers zie ik als een niet te onderschatten voordeel.

 • W Geverink

  @#10. Absoluut.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.