Rundveehouderij

Nieuws 926 x bekeken

Project 'Grip op natuurlijke geboorten'

Zwolle - LTO Projecten start in opdracht van de stamboeken Belgisch Witblauw en Verbeterd Roodbont en de LTO-vakgroep Vleesvee een project ter bevordering van een bewuste keus voor natuurlijke geboortes. Via een praktijknetwerk wordt gewerkt aan kennisontwikkeling en -uitwisseling met twee hoofdthema's over het fokken op afkalfgemak en management, ondersteund door een VleeveeNET.

In de voorbereiding op de officiële aftrap van het project organiseerde het Belgisch Witblauwstamboek een stieradviesavond waarbij de Nederlandse en Belgische KI-organisaties werd gevraagd om naast een stierenpresentatie ook hun visie te geven op de Witblauw-fokkerij. De Nederlandse KI's onderkennen het probleem van een dreigend fokverbod en laten de binnenbekkenmaten van hun stieren nu meten. De Belgische KI's stellen dat het fokverbod niet voor Belgische fokkers geldt en zij zich niet genoodzaakt voelen om te starten met het meten van binnenbekkens. Op aanvraag vanuit Nederland willen ze dit wel overwegen. Uit de avond bleek dat fokkers zitten te springen om informatie. De bekkenmaten zeggen niets over de vererving daarvan. Toch willen fokkers die cijfers wel meenemen in hun overweging.

Met dit nieuwe project moet de vleesveesector laten zien dat het hun ernst is met het streven naar meer natuurlijke geboortes. Het project wordt in 2018 door het Ministerie van Economische Zaken geëvalueerd. Vooralsnog is dat het jaar waarin een beslissing over een mogelijk fokverbod voor dikbilvee genomen wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.