RundveeNieuws

Politiek bezorgd over fosfaatplafond

Den Haag – Politieke partijen zijn bezorgd dat de veehouderij ondanks de invoering van de grondgebondenheid van de melkveehouderij het fosfaatplafond snel zal bereiken.

Dat blijkt uit de schriftelijke vragen die de Tweede Kamer heeft ingediend naar aanleiding van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) die grondgebondenheid in de melkveehouderij moet regelen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) stuurde die AMvB vorige week naar de Kamer.

PvdA wil weten of Dijksma bezorgd is over het fosfaatplafond en dat boeren hierdoor gestimuleerd worden om snel hard te groeien en dat boeren die minder hard groeien hierdoor gestraft worden. PvdA wil weten hoe Dijksma dit ziet en of zij stappen gaat zetten om te voorkomen dat deze groeiprikkel ontstaat. ChristenUnie vraagt of het mogelijk is om fosfaatruimte te reserveren voor grondgebonden bedrijven die mogelijk over een paar jaar willen uitbreiden. ChristenUnie vraagt zich af of de AMvB niet te veel op korte termijn is gericht en te weinig doet om te voorkomen dat het fosfaatplafond snel wordt bereikt.

SP en D66 vragen of Dijksma al werkt aan wetgeving om te voorkomen dat het fosfaatplafond wordt bereikt, aangezien ze heeft aangegeven om tijdig met wetgeving te komen. Ook willen SP, D66 en SGP weten of Dijksma bereid is om naar andere methoden dan dierrechten te kijken om de veestapel te begrenzen.

VVD, CDA en SGP willen weten of de knelgevallenregeling ook opengesteld wordt voor andere knelgevallen dan boeren die al afspraken hadden gemaakt over mestverwerking. CDA vindt dat er sprake is van onverantwoord en onredelijk bestuur als het gaat om de wijze waarop de melkveewet en de AMvB zijn ingericht, waardoor veel boeren in onzekerheid zitten. De partij pleit voor een knelgevallenregeling die maatwerk kan leveren. Ook SGP vindt dat de knelgevallenregeling niet toereikend is.

ChristenUnie wil weten welke mogelijkheden er zijn om rekening te houden met bedrijfsspecifieke omstandigheden, zoals bij bedrijven die een deel van hun mest kwijt kunnen bij extensieve melkveehouders of akkerbouwers in de buurt. De partij pleit ervoor om regionale mestafzet binnen 20 kilometer in mindering te brengen bij de berekening van het melkveefosfaatoverschot. CDA en SGP pleiten voor saldering over verschillende jaren om wisselende fosfaatgehaltes in voer op te kunnen vangen. Ook PvdA wil weten wat de gevolgen zijn als de feitelijke fosfaatproductie afwijkt van de forfaitaire normen op basis waarvan de grondpositie is geregistreerd.

Uit de schriftelijke vragen blijkt tevens dat er veel vragen zijn over de twee referentiejaren die nu in de melkveewet worden gehanteerd.

Beheer
WP Admin