RundveeNieuws

Piet Boer: eigenlijk zijn we het melkgeld aan het herverdelen

Lunteren – Het systeem waarmee melkveehouders beloond worden voor hun maatschappelijk verantwoord produceren is eigenlijk niet meer en niet minder dan een herverdeling van het melkgeld. Zonder omhaal van woorden erkende Piet Boer, voorzitter van Friesland Campina, dit tijdens zijn toespraak vandaag op de Landelijke Dag voor het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer.

Boer doelt hiermee op het kwaliteitsborgings- en duurzaamheidsprogramma Foqus planet van FrieslandCampina dat boeren moet stimuleren op een duurzame wijze te produceren. In de praktijk betekent dat systeem dat wat de ene boer erbij krijgt er bij de ander vanaf zal gaan. “Deze aanpak is echter essentieel voor de afzet van onze producten”, aldus Boer. “Onze afnemers stellen steeds vaker vragen over de wijze waarop wij onze producten – laten – produceren, men wil een maatschappelijk verantwoorde productie, daar moeten we rekening mee houden.”

De FrieslandCampina-voorzitter ontzenuwde de opmerkingen van het Wereld Natuurfonds dat zijn coöperatie met gruttomelk zou komen. “In alle eerlijkheid, dat hebben we wel onderzocht, maar de perspectieven zijn daar te gering voor. Het is simpelweg voor FrieslandCampina niet uitvoerbaar. Wij kiezen voor melk op basis van weidegang en een goede kringloop.”

Voor de agrarisch collectieven (samenwerkingen van agrarische natuurverenigingen) ziet Boer een belangrijke rol weggelegd. “Met de komst van de collectieven hebben we voor het eerst een landelijke dekking. Het zou geweldig zijn als de collectieven de regisseursrol zouden oppakken en zouden registreren hoe in hun gebied geproduceerd wordt.” Alleen via die collectieven kunnen boeren nog subsidie voor agrarisch natuurbeheer krijgen.

Voor FrieslandCampina ziet Boer vooral de rol van stimuleren door het belonen van boeren die op duurzame wijze hun melk produceren. Op termijn hoopt Boer dat collectieven en FrieslandCampina op een of andere wijze de kennis kunnen delen over de productiemethodes van boeren. De collectieven kunnen dan deels de ‘ogen en oren’ van FrieslandCampina zijn. “Het succes moeten we samen maken”, aldus Boer.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin