RundveeNieuws

‘Mogelijkheden voor transport verse melk van Australië naar Azië’

Sidney – Hoge prijzen voor consumptiemelk in China maken het voor Australië aantrekkelijk meer verse melk naar het land te exporteren. Dat zegt Diederik Brasser, directeur van het Nederlandse adviesbureau Trilobes in The Australian.

Via dochteronderneming Milkways richt zijn bedrijf zich op de logistiek van melkproducten. En daar valt volgens Brasser in Australië nog een hoop in te winnen. Per schip kan vers gepasteuriseerde melk in grote volumes naar Azië en het Midden-Oosten worden geëxporteerd. Daarmee zou de huidige melkproductie van 9 miljard kilo met gemak moeten kunnen verdubbelen.

Trilobes heeft ervaring met het transport van verse sinaasappelsap dat vanuit Brazilië en Mexico naar Europa wordt verscheept. Het gaat volgens Brasser dan ook niet alleen om een concept. Technisch is het volgens hem al mogelijk. In minder dan vier dagen kan er van Perth naar Jakarta worden gevaren. Vanuit West-Australië bereikt men in eenzelfde periode Hong Kong. De oversteek naar zuiden van China duurt acht dagen en Dubai komt binnen elf dagen in zicht. Technisch zou het met deze transporttijden nog goed mogelijk zijn vers gepasteuriseerde melk te exporteren.

Prijzen van consumptiemelk liggen in China acht tot tien keer hoger dan in Australië. Melkveehouders kunnen hier volgens Brasser pas echt van profiteren als melk in grotere volumes wordt geëxporteerd. Brasser zoekt onder de Australische zuivelondernemingen partners die bereid zijn tussen de €10 en €20 miljoen in het project te investeren. Hij denkt dat de Australische melkveesector er met dit soort initiatieven weer bovenop kan komen. De Australische melkproductie is afgelopen jaren fors gekrompen door moeilijke marktomstandigheden.

Beheer
WP Admin