Rundveehouderij

Nieuws 6597 x bekeken 43 reacties

'Melkprijs stijgt op termijn minder hard dan verwacht'

Den Haag – De melkprijs gaat minder hard stijgen dan tot nu toe werd aangenomen door een toename van de melkproductie. Naar verwachting stijgt de Nederlandse melkproductie de komende tien jaar met circa 17 procent en van de EU met 8 procent.

Daarnaast staat een aantal bedrijven voor de uitdaging hun strategie te herzien en in te zetten op een optimale en duurzame productieontwikkeling, rekening houdend met de randvoorwaarden vanuit het milieu, zoals het mestbeleid. Dat zijn enkele conclusies uit een studie over het effect van de afschaffing van het melkquotum op de Nederlandse zuivelsector die LEI Wageningen UR vandaag publiceert.

Naar verwachting zal de melkproductie in de omringende EU-lidstaten ook toenemen. Met name in Noord-Europa zal de melkproductie groeien, met uitzondering van Scandinavië. De toename van de melkproductie in Polen, Duitsland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, België en Frankrijk wordt geschat op circa 12 miljoen ton. Er zijn ook lidstaten waarin de melkproductie onder druk komt te staan, maar per saldo zal de melkproductie toenemen.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Uit de volgende alinea:

  Daarnaast staat een aantal bedrijven voor de uitdaging hun strategie te herzien en in te zetten op een optimale en duurzame productieontwikkeling, rekening houdend met de randvoorwaarden vanuit het milieu, zoals het mestbeleid.

  Blijkt duidelijk hoe de overheid met in de hand het voortdurende strenger wordende milieubeleid als wapen het de melkveehouder in ons land vrijwel onmogelijk maakt om te concurreren. Milieu is dus met recht het nieuwe quotum te noemen en wordt misbruikt door de overheden om de ondernemers van NL af te stoppen. Het beste is om allemaal de hand op te houden dat zien ze in politiek den Haag het liefst.

 • Fermer


  @Zuperboer, er was je zeker ontgaan dat je collega's met varkens en kippen al een tiental jaar te maken hebben met dierrechten vanwege de mest. Je wist of behoorde al te weten dat het milieubeleid qua mest kortaan was. Ondernemen is vooruitzien, dus wanneer groei met je bedrijf je wens is, had je allang uit Nl. moeten vertrekken.

 • koestal

  Het verkeer in Nederland mag ongelimiteerd groeien,dat is blijkbaar geen probleem ! Mensen die langs snelwegen of in drukke stadswijken wonen hebben volgens de laatste rapporten een half jaar korter te wonen .Maar de natuur moet gespaard worden tegen teveel vee,dat lijkt belangrijker te zijn.

 • koestal

  pardon,korter te leven

 • Hans Sudfryslan

  Natuur is in Nederland helemaal heilig die staat geheel boven de agrarische sector door de grachten gordel . Boeren die uitgekocht zijn met veel geld vertrekken naar het buitenland wat achter blijft moet zich zelf maar redden . Maar laten we dan ook een gelijke mestbeleid hebben en gewoon de Europe mest normen houden 170 kg N en geen Derogatie meer geven aan lidstaten zoals Nederland - Denemarken endergelijke . Wij moeten hier in Frankrijk ook houden aan de 170 kg N normen . Iedereen hetzelfde speelveld . Kijken hoe Nederland dan piept .

 • Mozes

  De beperkende factor voor de Nederlandse melkveehouderij is niet de wetgeving maar de oppervlakte. Stel dat er geen wetgeving zou zijn en men zou onbegrensd kunnen uitbreiden maar door onvoldoende oppervlakte moet voer op honderden km aangevoerd worden heb je dan een concurrerende kostprijs tegenover andere landen? 

 • Mozes

  @Hans Sudfryslan, in het natte Nederlandse zeeklimaat is de grasgroei wel twee maal zo hoog als in Frankrijk. Ook al zouden wij in Nederland 300 kg N mogen gebruiken dan nog zitten wij in verhouding tot de grasgroei lager dan in Frankrijk. 

 • W Geverink

  Het ligt er net aan waar in Frankrijk je woond Mozes. Frankrijk heeft veel meer oppervlakte met zeeklimaat dan Nederland zou ik denken. Bovendien is het helemaal niet schadelijk voor het gras als het wat minder regend dan in Nederland en de zon wat meer schijnd.

 • michel1

  de hollanders kiezen de bestuurders die ze verdienen

 • BO(skabout)ER


  Misschien zou de stikstof/fosfaat norm per provincie in heel europa moeten worden ingevuld. Dat is veel eerlijker en beter voor de boer.

 • alco1

  BO(skabout)ER Invulling per perceel.

 • Hans Sudfryslan

  @Mozes , Hier in Zuid-Bretagne is een goed zeeklimaat met regelmatig een bui en goede temperaturen maar ook niet extreem warm . Zouden wij 300 kg N gebruiken dan kunnen nog meer land in akkerbouw omzetten wat weer extra in het laatje brengt . Zo eten wij van 2 wallen . Hier lopen de koeien al 14 dagen buiten en morgen beginnen we te grasmaaien 24 Ha die begin mei ingezaaid worden met mais .

 • Koen Franken


  De pluimveesector en de varkenshouderij zijn er inmiddels achter dat het produceren in bulk geen toekomst heeft in Nederland . Kijk maar naar het scharrrelei en de langzaaamgroeiende kip , de bulkproducten gaan geproduceert worden in die landen waar en het milieu , en het welzijn nog geen problemen opleverd . op termijn komt ook de melkveehouderij aan bod . En  misschien wel sneller als men denkt .

 • landboer


  Blijkbaar waren er ook nog mensen die dachten dat de melkprijs zou stijgen als het melkquotum er af is....En arie manders je kon wel eens gelijk hebben.

 • HJ O R

  Sieta krijgt wel gelijk!!!!!!!!!!

 • alco1

  Sieta heeft nergens gelijk.

 • steenbok1


  Sieta had zeker geen gelijk mbt het melkquotum, beeindigen van het quotum is voor de toekomst de beste oplossing, alleen jammer dat het 5 jaar te laat is gebeurd.

 • japke33

  goh wat een verrassing, komt echt uit de  lucht vallen dit nieuws.
  @ steenbok, DDB/EMB wilde het quotum niet behouden! Wanneer dringt dat eens bij de mensen door. Ze waarschuwden ons wel voor wat hierboven al beschreven staat. Ben benieuwd hoe LTO hier op reageert en de banken.

 • alco1

  Ik hoor het van Keimpena nog roepen in 2009. 
  'Anti regulering is de doodsteek voor onze melkveehouderij'.
  En ook bij monde van DDB aanhangers op de beurs in Hardenberg nog duidelijk stelling tegen de afschaffing te zijn.

 • japke33

  regulering is iets anders dan een  star melkquotum volgens mij.

 • joannes

  Regulering betekent meer variabelen om rekening mee te houden @japke33! Was het bij melkquotum het absolute volume; de productie of het product, Nu ligt de beperking vooral aan de invoerkant met al zijn variabelen. Het succes van evenwichtig balanceren van productiemiddelen zal zonder boetes op teveel melk veel beter gaan werken voor de sturing op productiemiddelen en hun efficiëntie. Daarbij wordt de verdiencapaciteit binnen de regels niet geremd en groeit een productievolume niet óók naar een spaarpot en/of een boete. Een spaarpot van dood kapitaal waarmee alleen de verkoper zijn voordeel kan doen. 

 • Foxxy

  Titel van het artikel is denk ik onjuist ?
  melkprijs zal melkproductie moeten zijn ?

 • W Geverink

  Ok Foxxy. De melkproductie zal dus minder hard stijgen dan tot nu toe werd aangenomen door een toename van de melkproductie...

 • Foxxy

  Tsjah, wie verwacht überhaupt een melkprijsstijging ? Basisles economie was toch : stijgt het aanbod, daalt de prijs !?
  lijkt me vrij logisch dat het aanbod stijgt ?
  ik gok meer op de voorspelling van een fluctuerende melkprijs! Maar ik heb de wijsheid ook niet in pacht !

 • japke33

  <em>Precies Foxxy, maar veel mensen hebben die eerste les economie gemist ;)</em>

 • alco1

  Foxxy en japke. Anderen ervan betichten dat zij de basisles gemist hebben?
  Melkprijs wordt bepaald door wereldwijd melk aanbod. Aanbod wordt bepaald door de melkprijs. Deze was de laatste jaren zo hoog dat er daardoor veel meer melk werd aangeboden. Het Nederlandse aandeel is slechts 2 %, als wij dus 20 % meer melken zal dit dus wereldwijd 0.4% meer melk betekenen.
  Nu de wereldmarkt prijs flink gezakt is zien we ook al een daling wereldwijd van het aanbod.
  Willen jullie beweren dat onze 0.4 % ook maar enigzins van invloed is op de prijs.
  Ik in ieder geval niet.

 • abtje


  Zou er ook niet nog iets anders meespelen? Alle verwerkers zijn in productie capaciteit uitgebreid. Dan kan je dat negeren en gewoon weinig melk verwerken, of je betaalt meer om toch wat meer melk te krijgen en zo iets minder winst te pakken, maar wel meer omzet te genereren.

  Ze kunnen de melk wel kwijt, schijnt het...

 • Foxxy

  @ Alco,
  volgens mij is het quotum er af in heel Europa ? Niet alleen in Nederland ! En ik hoop stellig in mijn ongelijk ! Maar als ondernemer reken ik zeker niet met 40 ct/ liter ! Rijk rekenen = arm sterven !

 • joannes

  Maak je voorlopig geen zorgen over de prijs! Dankzij de akties van de ECB is de Euro/US dollar al van de 1,40 naar de 1,05 gedaald. Dat betekent dat de Poeders en de Kaas behoorlijk goedkoper zijn geworden op de wereldmarkt. Zonder dat je er wat van merkt, behalve dan wanneer je John Deere trekkers ed,in de US gefabriceerd, gaat kopen.

 • alco1

  foxxy. Even een geheugen steuntje: Toen in 2009-2010 de melkprijzen onder 25 cent kwamen, molk alleen Nederland boven zijn quota. Waarom zouden andere landen nu bij lage prijzen wel meer leveren?
  joannes. Dankzij?? Nee vanwege de noodgreep. En op termijn ( van jaren) zal ook ons eigen brood duurder worden. Dat kan men communiserende egalisatie noemen.

 • farmer4life1

  uiteindelijk maakt de melkprijs niets uit. Als de melkprijs nu 0,20 EUR is of 1.00 EUR. Het gaat erom wat de marge is. Zoals je in 2013 zag. Melkprijs sky high. Maar de brokprijs ook. In 2014/2015 is d. Melkprijs gezakt maar de brokprijs & ruwvoer ook. 

  Quotum had idd al vanaf 2006 geen enkel doel meer. Zolang je maar onder de gemiddelde wereldmelkprijs zit. Heb je niets te klagen. Als dat met 80 of 500 koeien is. Streef naar balans in je onderneming. 

 • japke33

  @Alco, in heel europa gaan ze meer melken, niet alleen in Nederland. Lees maar dat stukje in de nieuwsbrief van vandaag over het onderzoek van LEI/Wageningen :Melkprijs Nederland slechts beperkt hoger.

 • alco1

  De lol zal er snel af zijn als er niets wordt verdiend.

 • tikka


  Alco1, Foxxy en japke, Aanbod bepaald de prijs? ik dacht dat de basis was vraag en aanbod bepaald de prijs. Ik verwacht dat het aanbod sneller zal toenemen dan de vraag en dus een lage(re) prijs, maar wie ben ik.

 • japke33

  dat bedoel ik ook Tikka!!

 • alco1

  In #26 nog even duidelijk uit elkaar getrokken hoe vraag en aanbod werkt.
  Maar dat wordt blijkbaar nog niet begrepen.

 • joannes

  @alco, wanneer zelfs nationale banken met het flippen van de waarde van hun muntwaarde de economische gang erin proberen te krijgen! Een boer kan daar als burger loyaal met meebewegen, in zijn eigen voordeel, om het land er weer bovenop te krijgen. 

 • alco1

  Volledig mee eens joannes. Het is de manier om er weer bovenop te komen, want we hebben op veels te grote voet geleefd.
  Het zal echter wel lijden tot grote stakingsgolven zodra de burger er achter komt dat ze meer voor hun levensonderhoud moeten betalen.

 • Fermer

  Niet de burger zal meer hoeven te betalen voor z'n levensonderhoud, dream on, want dan krimpt onze economie nog verder. Een boer die voordeel zal halen uit die situatie? Nee, jij als boer zult verder worden uitgeknepen om de voedselprijzen op een nog lager niveau te krijgen.

 • tikka


  emmerei, of in ieder geval de voedselprijs laag te houden.

 • alco1

  levens onderhoud wordt meer onder verstaan dan alleen eten!!!

 • Fermer


  Dat zeg ik, voedselprijzen naar beneden, dus niet gelijkblijvend, om het levensonderhoud niet duurder te maken. Je helpt wel op die manier wel de bv Nederland draaiende te houden als boer.

 • koestal

  Ik ben wel meer nodig

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.