RundveeNieuws

Melkprijs Nederland slechts beperkt hoger

Den Haag – De melkprijs in Nederland gaat in de komende jaren tot 2024 slechts beperkt omhoog en komt feitelijk niet meer boven het niveau van 2013/2014 uit.

Dit jaar en ook volgend jaar daalt de melkprijs bovendien eerst nog.

Dit komt door een stijgend aanbod van melk vanuit de Europese Unie als gevolg van het vrijgeven van de melkproductie. De melkproductie in Nederland stijgt tot 2024 wel fors. Naar verwachting met 17 tot mogelijk zelfs 20 procent. Daardoor zal Nederland in 2024 een kleine 15 miljard kilo melk gaan produceren.

Dit staat in een studie van LEI Wageningen UR over de zuivelmarkt in de EU na het einde van de quotering. Ten opzichte van eerdere studies gaat deze studie uit van een minder snelle melkprijsstijging dan eerder verwacht, bij een nog steeds forse stijging van de melkproductie.

Het sterkst zal de melkproductie toenemen in Ierland (27,4 procent). Daarna volgen Nederland en Polen (14,7 procent). In absolute hoeveelheden gerekend komt de meeste melk erbij in Duitsland en Frankrijk. Daar komt achtereenvolgens 3,1 en 2,4 miljard kilo melk bij. Nederland komt met een plus van 2,2 miljard kilo op de derde plaats, terwijl Polen en Ierland een plus van 1,8 en 1,7 miljard kilo kunnen voorzien. In totaal krijgt de EU er bijna 12,5 miljard kilo melk erbij, vooral in Noordwest-Europa. In de overige delen van de EU stagneert de melkproductie of daalt die.

De Nederlandse melkveehouderij kan de toename van de melkproductie realiseren binnen de bestaande milieugrenzen, zo schat het LEI in, maar dit geldt niet voor alle individuele bedrijven. Veel melkveebedrijven staan voor de opgave hun strategie te herzien en in te zetten op een optimale en duurzame productieontwikkeling, rekening houdend met de randvoorwaarden vanuit het milieu, zoals het mestbeleid.

Beheer
WP Admin