Rundveehouderij

Nieuws 849 x bekeken

Maisstengelboorder niet meer weg uit Nederland

Mijdrecht - De maisstengelboorder is bezig aan een opmars. De grens lag een aantal jaar geleden nog in het midden van Duitsland, maar vorig jaar werd de rups in bijna alle maispercelen in Zuid-Limburg gevonden.

Deskundigen menen dat het een kwestie van tijd is dat het beestje zich ook in Noord-Brabant manifesteert. Dat meldt de Mais-Koerier, een uitgave van Bayer CropScience.

De mot zet de eitjes in juni-juli af op de maisplant. De larven die daar enkele weken later uit komen vreten zich in de stengel en kolfstelen. Daardoor wordt transport van voedingstoffen naar die delen stopgezet. De schade uit zich in korrelmais in het niet meer oogstbaar zijn van de kolven. In snijmais bestaat de schade uit verminderde opbrengst. De schade in korrelmais kan tot 50 procent oplopen. De schade in snijmais is minder, maar kan toch altijd nog 10 tot 25 procent bedragen, zo stelt Jos Groten van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO). Daarnaast zijn de aangevreten delen gevoeliger voor schimmelaantastingen. Deze schimmels kunnen toxinen afscheiden waardoor ook de kwaliteit van het in te kuilen product afneemt.

Of registreer je om te kunnen reageren.