RundveeNieuws

Mais niet zwaarder bemesten dan het aan fosfaat onttrekt

Wageningen – Maistelers moeten niet meer fosfaat bemesten dan de mais onttrekt aan de bodem.

Dat adviseert BLGG AgroXpertus in haar nieuwsbrief. Kunstmestfosfaat mag niet meer op derogatiebedrijven worden gebruikt en dus is de teler afhankelijk van drijfmest. Voor een optimale fosfaatbemesting moet de teler weten hoeveel een maisteelt op zijn grond gemiddeld opbrengt en wat het fosfaatgehalte in de mest is dat gebruikt wordt bij de bemesting van de mais.

Mais onttrekt gemiddeld 4,6 kilo fosfaat per ton drogestofopbrengst. Bij een gemiddeld gehalte van 1,6 kilo fosfaat per ton rundveedrijfmest en een opbrengst van 17,5 ton droge stof zou 50 kuub per hectare gegeven moeten worden. De gehalten in de mest kunnen echter sterk variëren. Bij een veel lager gehalte, bijvoorbeeld 1,2 kilo fosfaat per ton mest, zou al 65 ton mest nodig zijn. Het is juist daarom belangrijk om de gehalten in de mest goed te kennen en de opbrengst van de mais te weten.

Als telers zonder onderzoek van een laag gehalte uitgaan, kan dat verspilling van fosfaat betekenen. Want als de gehalten hoger zijn dan de laag ingeschatte hoeveelheid, krijgt de mais meer fosfaat dan het via opbrengst aan de bodem onttrekt. In dat geval is de benutting van de ruimte in de meststoffenwet niet optimaal.

Beheer
WP Admin