Rundveehouderij

Nieuws 1170 x bekeken

Klauwen gebaat bij voldoende breed kavelpad

Deventer - Groeiende melkveebedrijven doen er goed aan om de breedte van het kavelpad aan te passen aan het aantal koeien.

De breedte van het kavelpad heeft namelijk invloed op de klauwgezondheid, zo meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer.

De melkveebedrijven hebben de afgelopen jaren al autonome groei doorgemaakt, maar na de afschaffing van de quotering komen sommige bedrijven qua groei in een stroomversnelling. Als deze bedrijven beweiding toepassen, kan het zijn dat het 'oude' kavelpad niet breed genoeg is.

Een voldoende breed kavelpad is volgens GD een voorwaarde voor gezonde klauwen. Het gaat hierbij vooral om de mechanische klauwaandoeningen. Een breed pad verkleint de kans dat de koeien al bij de start van het weideseizoen te maken krijgen met klauwhoornaandoeningen zoals zoolzweren en witte lijnproblemen. De GD adviseert te kijken naar de breedte, maar ook over de begaanbaarheid en toegankelijkheid van het kavelpad. Daarbij kunnen veehouders denken aan overhangende takken, scherpe bochten, ongelijk loopoppervlak, nauwe doorgangen en ingangen bij de entree van de weide. GD geeft als richtlijn een effectieve breedte van het kavelpad af van 3,5 tot 4 meter voor een koppel van 150 koeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.