RundveeNieuws

Grondgebondenheid in wet kan niet per 2016

Den Haag – Het is niet mogelijk om een wet op 1 januari 2016 van kracht te laten worden die de grondgebondenheid in de melkveehouderij regelt. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in reactie op vragen van de SP over de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) waarin de grondgebondenheid van de melkveehouderij wordt geregeld.

De SP overweegt de AMvB tegen te houden, omdat de partij vindt dat grondgebondenheid bij wet geregeld moet worden en niet via een AMvB. Als de SP ervoor kiest om de AMvB te stuiten, de officiële term voor tegenhouden, zal Dijksma zo snel mogelijk met een wetsvoorstel komen om de grondgebondenheid te regelen. Maar gezien de te volgen procedures daarbij is het volgens Dijksma onmogelijk om de wet per 1 januari 2016 van kracht te laten worden. Dat zou betekenen dat de grondgebondenheid dan op zijn vroegst per 1 januari 2017 van kracht wordt. “Ik heb tijdens het intepellatiedebat in de Eerste Kamer dan ook gewaarschuwd voor de situatie dat bij stuiting van de AMvB we op 1 januari 2016 met niets eindigen”, aldus Dijksma.

Zowel in de Tweede als in de Eerste Kamer zijn er ideeën om de AMvB tegen te houden. Of er voldoende steun voor is, is nog niet duidelijk. De Tweede Kamer debatteert donderdag over de AMvB grondgebondenheid in de melkveehouderij. De Eerste Kamer behandelt de AMvB volgende week dinsdag.

Beheer
WP Admin