RundveeNieuws

‘Grieks vertrek uit EU kost FrieslandCampina miljoenen’

Amersfoort – Een vertrek van Griekenland uit de Eurozone gaat FrieslandCampina zo’n €20 miljoen kosten.

Dit zei CEO Cees ’t Hart van FrieslandCampina tijdens een ontmoeting met journalisten. ’t Hart denkt niet dat een vertrek van Griekenland uit de Eurozone aanstaande is. Daarvoor zijn de belangen voor iedereen nog steeds te groot. Met name het risico van een olievlekwerking. “Het is net als met een wollen trui waar je een draadje uit trekt. Voor je het weet is de hele trui kapot.”

Toch houdt het zuivelconcern rekening met alle scenario’s. De Russische zuivelboycot heeft FrieslandCampina vorig jaar zo’n €80 miljoen gekost aan directe kosten.

’t Hart is overigens optimistisch over de uitgangspositie van de Nederlandse zuivel. Die is volgens hem behoorlijk beter dan in 2009, toen hij begon als CEO. “Toen was het oordeel in Den Haag: Die agrarische sector krijgt 70 procent van z’n inkomen uit subsidies, ze gedragen zich als strandtenthouders en als dank laten ze ons de mest. Nu heerst het idee dat er een hele gezonde sector staat, die van groot belang is voor de economie. Je kunt het belang van de zuivel voor Nederland vergelijken met dat van de auto-industrie voor Duitsland.”

Beheer
WP Admin