Rundveehouderij

Nieuws 1895 x bekeken 1 reactie

Geen paniek onder Nieuw-Zeelandse melkveehouders

Doetinchem – Melkveehouders in Nieuw-Zeeland maken zich geen grote zorgen vanwege de huidige lage melkprijs van rond de €0,245 per kilo.

Wel kwam de recente verlaging van uit te keren dividend door Fonterra hard aan. Dat zegt voormalig voorzitter van Federated Farmers Willy Leferink.

In eerste instantie maakte Leferink zich, voor de korte termijn, meer zorgen over het verdwijnen van de Europese melkquotering, al lijkt dit tot op heden mee te vallen. Rondkijkend in Nederland verwacht hij dat de melkproductie flink kan stijgen, al zal een groeiende markt dit probleem op termijn als vanzelf oplossen.

Net als in Europa is ook in Nieuw-Zeeland de verwachting dat de zuivelprijzen tegen het einde van het jaar gaan aantrekken. Wat dat betreft dus nog geen paniek. Wel zijn de Fonterra-leden geschrokken van de verlaging van uit te keren dividend. Normaal is het gebruikelijk dat de zuivelonderneming bij een hoge melkprijs minder dividend uitkeert, bij een lagere melkprijs is in de regel het tegenovergestelde het geval. De het dividend nu toch verlaagd is, is volgens Leferink een gevolg van de nasleep van het botulismeschandaal in 2013. Ook de snelle daling van de prijzen op de wereldmarkt zette de resultaten van de zuivelonderneming onder druk. Hoge inkoopprijzen konden niet tijdig worden doorvertaald. Volgens Leferink worden deze misstappen Fonterra één keer vergeven, maar moet het in de toekomst echt beter.

Onder de leden van Fonterra is momenteel discussie gaande over de meerwaarde van lidmaatschap van Fonterra. Alleen bij deze Nieuw-Zeelandse coöperatie moeten leden hun productie eenmalig afdekken met aandelen. Voor één kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit) betalen Fonterra-leden omgerekend nu rond de €4,30 per kilo, ofwel zo'n €0,38 per kilo melk. Bij andere ondernemingen kan zonder aandelen melk worden geleverd. Ook Leferink levert,  met één van zijn bedrijven aan een andere onderneming dan Fonterra. De keus om met één van zijn bedrijven aan Synlait de leveren ziet hij als puur een zakelijke afweging. Er bestaat bij hem geen twijfel dat Fonterra van grote meerwaarde is en blijft voor de Nieuw-Zeelandse melkveehouderij.

Eén reactie

  • PieterNZ

    Mooi gezegt, denk dat Willy nog wel eens een hoge plaats krijgt in het bestuur bij Fonterra.

Of registreer je om te kunnen reageren.