RundveeNieuws

ChristenUnie wil onderzoek naar alternatieven melkveerechten

Den Haag – ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber wil staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vragen om andere mogelijkheden te onderzoeken dan productierechten voor de melkveehouderij als het fosfaatplafond wordt overschreden.

“De staatssecretaris schermt met melkveerechten, maar er zijn ook nog andere mogelijkheden, bijvoorbeeld een fosfaatquotum. Ik wil de staatssecretaris vragen of zij bereid is om verschillende opties uit te werken zodat de Kamer zich ook uit kan spreken voor een échte oplossing voor de lange termijn”, aldus Dik-Faber in de aanloop naar het debat over de grondgebonden melkveehouderij in de Tweede Kamer.

De ChristenUnie constateert dat de wet en de AMvB niet daadwerkelijk zorgen voor een verantwoorde groei. “Groei van alle individuele bedrijven wordt welhaast beschouwd als recht, terwijl we met elkaar onherroepelijk afstevenen op het fosfaatplafond. Het is, net als bij de PAS dreigt te gebeuren: wie het eerst komt, die het eerst maalt”, aldus Dik.

ChristenUnie wil dat een deel van de nog beschikbare fosfaatruimte wordt gereserveerd voor extensieve melkveebedrijven die de ware grondgebonden groeiers zijn.

Beheer
WP Admin