RundveeNieuws

Canadees melkquoteringssysteem op de schop

Toronto – Het Canadese melkquoteringssysteem moet worden aangepast, maar zeker niet worden afgeschaft. Dit stelt de boerenorganisatie Dairy Farmers of Ontario (DFO) naar aanleiding van een landelijke discussie, die is opgelaaid door een geheime studie naar de toekomst van de quotering.

Columnist van Dagblad Globe and Milk Barrie McKenna stelt dat hij een geheim rapport heeft ingezien waarin DFO zelf erkent dat het huidige systeem van quoteringen en afsluiting van de wereldmarkt niet meer houdbaar is en dat een andere politiek nodig is. DFO betwist deze conclusies. Canada kampt inderdaad met een probleem op de zuivelmarkt, maar dat probleem wordt veroorzaakt door allerlei uitzonderingen op het systeem van regulering van de zuivelmarkt, aldus DFO. Als gevolg van allerlei handelsverdragen kunnen melkeiwitten van buiten Canada nu goedkoop en in grote hoeveelheden in Canada worden aangevoerd. Daardoor gebruikt de Canadese zuivelindustrie steeds minder Canadese grondstoffen.

Dit probleem willen de Canadese melkveehouders aanpakken. Verwerkers van zuivelingrediënten moeten weer meer Canadese grondstoffen gaan gebruiken, maar de bestaande aanvoerregulering moet daarbij niet overboord worden gegooid, stelt de DFO.

Beheer
WP Admin