Rundveehouderij

Nieuws 2397 x bekeken 29 reacties

Canadees melkquoteringssysteem op de schop

Toronto - Het Canadese melkquoteringssysteem moet worden aangepast, maar zeker niet worden afgeschaft. Dit stelt de boerenorganisatie Dairy Farmers of Ontario (DFO) naar aanleiding van een landelijke discussie, die is opgelaaid door een geheime studie naar de toekomst van de quotering.

Columnist van Dagblad Globe and Milk Barrie McKenna stelt dat hij een geheim rapport heeft ingezien waarin DFO zelf erkent dat het huidige systeem van quoteringen en afsluiting van de wereldmarkt niet meer houdbaar is en dat een andere politiek nodig is. DFO betwist deze conclusies. Canada kampt inderdaad met een probleem op de zuivelmarkt, maar dat probleem wordt veroorzaakt door allerlei uitzonderingen op het systeem van regulering van de zuivelmarkt, aldus DFO. Als gevolg van allerlei handelsverdragen kunnen melkeiwitten van buiten Canada nu goedkoop en in grote hoeveelheden in Canada worden aangevoerd. Daardoor gebruikt de Canadese zuivelindustrie steeds minder Canadese grondstoffen.

Dit probleem willen de Canadese melkveehouders aanpakken. Verwerkers van zuivelingrediënten moeten weer meer Canadese grondstoffen gaan gebruiken, maar de bestaande aanvoerregulering moet daarbij niet overboord worden gegooid, stelt de DFO.

Laatste reacties

 • alco1

  Het hek van de dam!

 • Jan-Zonderland

  Geen wonder dat men steeds minder Canadese grondstoffen wil gebruiken. De melk is veels te duur hier.

 • hobbyboer


  het zou toch wel leuk zijn dat de auteur zelf een kleine speur tocht maakt door het Canadese zuivel systeem.

  Het begint al met de 'globe and milk' wat 'Globe and Mail' behoort te zijn. De DFO is een provinciale organisatie die de melk verhandelt in de provincie Ontario alleen, niet in geheel Canada.

  Het feit dat het 'systeem moet op de schop' is normaal in elk systeem, zo nu en dan het geheel de door lichten gebeurt in alle bedrijven en of instanties, dus ook hier in Canada. Dat  milk protein isolates and whey protein isolates ongecontroleerd Canada binnen kunnen komen is vanwege het feit dat ze niet bestonden toen de diverse markt verdragen zijn besproken en in werking zijn gesteld.

  Dat in Canada nu de reguliere regulaties worden her zien is normaal en aan te bevelen, het enigste wat ze in Ontario hebben gedaan is het op een breder vlak te bedisuseren, iets wat nog niet is gedaan in de andere provincies.

  Voor diegenen die denken dat de markt kleiner wordt in Canada moet ik even laten weten dat het quotum met 5% is toegenomen in de laatste 12 maand.

 • hoving1

  Jan Zonderland,
  Ik kom net uit NiewZealand. En heb in de supermarkt gekeken wat de melkprijs daar is?Niet goetkoper dan in Canada dus!En de boer ontvangt daar maar 23 ct.

 • Jan-Zonderland

  @Hoving, noem even wat canadese supermarkt prijzen graag

 • koestal

  geheim rapport,o ,dan moet je oppassen

 • Robert P

  ongeveer 2 Can. dollar per liter 

 • Demeter Griend

  In Canada moeten ze zichzelf maar redden, wat kan ons dat nou schelen. Wij kunnen als echte ondernemers lekker voluit melken, de prutsers vallen vanzelf af. Niks mis mee een slechte autodealer raakt zijn klanten ook kwijt.

 • hoving1

  Jan Zonderland,prijs in countdown NiewZealand 2.75 per liter

 • PieterNZ

  Hier in Nieuw Zeeland koop je nu melk in de supermarkt voor $1.75 en dat is 1.25 euro en soms ook wel minder. Als je melk koopt in een winkel op de hoek zodat je niet zover hoeft te lopen ja dan betaal je misschien iets meer.
  Verder is een vrije handel in de wereld voor de consument het beste systeem, dus voor de boeren in Canada wordt dat een hele klus om deze status te houden lijkt mij. 

 • vermunt1953

  Het is te hopen voor Europa dat het quotum er niet af gaathier want dan komt er nog een grote speler bij en dan moeten jullie maar hopen dat desubsidie blijft anders ziet het er niet best uit denk 

 • alco1

  vermunt. Je vergeet een belangrijk punt. Wij gaan leveren voor ver onder de prijs wat jullie nu ontvangen.

 • vermunt1953

  Ik hoop dat het niet hoeft want ik werk niet graag voor niets of de subsidie maar ik denk als het moet we het goedkoper kunnen als jullie 

 • W Geverink

  Bij ons kost vier liter melk 2% vet $4.59 Can.  Omgerekend is dat 3.45 Euro of 86 Eurocent per liter                                                                                                Over de grens bij de Great Falls Walmart kost 1 gallon 2% vet (3.78L) $2.99US omgerekend 79 Eurocent per liter.                                                                     Bij de AH kost een liter halfvolle melk 86 Eurocent per liter...                                En dan loopt alco trots te verkondigen dat zij melk gaan leveren voor een melkprijs ver onder wat de Canadezen ontvangen...                                           

 • alco1

  Geverink. De marge van de retail is hier veel te hoog, daar zit dus nog heel veel handelsrek in.

 • hobbyboer


  Alco1 als je nog verder onder het gene wat jij nu krijgt dan heb je binnen een paar jaar je eigen vermogen er doorheen geboert, van harte gefeliciteerd weer een slimmerik aan het boeren.De marges in de winkels zijn nog steed vrij hoog, het grootste verschil is dat er ook nog marges zijn voor de boeren.

 • somporn

  De boer doet het werk,staat overal garant voor en moet voldoen aan alle eisen,
  maar wordt de nek omgedraaid,de tussenhandel is de makkelijkste schakel en die vreet de winst/ +inkomen van de boer op.
  Dit gaat jammer genoeg op voor alle landbouwproducten.

 • Koen Franken


  Gewoon TEveel melk , en dan heb je alleen maar eenzijdige handel , de retail maakt de prijs .  Dit was gisteren , dit is vandaag en zal morgen ook zo zijn . Bij een te grote aanvoer maakt de kopende partij de prijs uit .

 • W Geverink

  Beste alco. Regelmatig uitten mensen hier hun frustratie en onvrede over de margeverdeling en dat de boer daar geen eerlijk deel van krijgt. In Canada verdiend de hele keten aan de melk en doen Canadese zuivelondernemingen ook overnames in het buitenland. Toch heerst er bij jullie zoals in #1  min of meer een jubelstemming als de uitzichten voor jullie Canadese collega's lijken te verslechteren terwijl jullie boodschappen halen met subsidiegeld uit Brussel. Sorry maar ik zie niet wat er zo geweldig is aan jullie systeem.   

 • alco1

  Geverink. Je begrijpt me totaal verkeerd. Als Canadese boer zou ik ook voor behoud van het quotum stelsel vechten. We zijn zelfs jaloers op jullie, maar doen nu de opmerking, dat het hek van de dam is met invoer van melkeiwitten.
  We zijn hier tot de conclusie gekomen dat quotering bij ons geen enkele zin heeft omdat de (wereld)markt niet afgeschermd kan worden, waardoor we bij de retail niets kunnen afdwingen. Waar het dus bij jullie ook op begint te lijken.
  Subsidies moeten direct overal afgeschaft worden. Door marktwerking wordt daardoor de basisprijs lager, waardoor je er wel afhankelijk van wordt en als een keeshondje aan allerlei onzinnige wetjes moet voldoen omdat je anders gekort wordt.

 • vanbedaf

  Het Canadese systeem is gebaseerd op supply management voor eigen markt. Wanneer je melkt voor de wereldmarkt ben je veel beter af zonder quotum zodat je kunt profiteren van de pieken om de dalen te overbruggen, en gemiddeld een goed inkomen te hebben.

 • el

  De wereld marktprijs varieerd van 20 tot 60 cent per liter. @vanbedaf 

 • vanbedaf


  Gemiddeld 40? Een goed inkomen dus!

 • vanbedaf

  Wat ik bedoelde te zeggen was: je kunt het NL quotum systeem niet met het Canadese vergelijken.

 • vermunt1953

  de  zeventicher jaren vergeten?

 • LUCTOR


  @el #22 In welke valuta?

 • koestal

  Hebben ze in Canada nog quotumkosten  ?

 • el

  $

 • Mels

  Jazeker Koestal. En niet mis ook. Dat krijg je als er aan verdiend wordt. Hoe het in de verschillende staten precies geregeld is weet ik niet maar er zijn ook nog weer regels omtrent het kopen van quotum en dan met name om ongebreidelde groei op een plek tegen te gaan. Misschien weten anderen hier meer over te vertellen?

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.