Rundveehouderij

Nieuws 2898 x bekeken

Alleen keus voor zoogkoe of vleesstier in Gecombineerde opgave

Doetinchem - Bij de Gecombineerde opgave moeten vleesveehouders dit jaar aangeven welke aantallen van een diercategorie in een bepaald stalgebouw staan. In de opgave wordt daarbij ook gevraagd naar de RAV-code van de betreffende stal, diercategorie.

Dit blijkt voor veehouders verwarrend te werken. Voor vleesveehouders is alleen het invullen van de diercategorie van belang. Verder als een aanduiding zoogkoe of vleesstier gaat de RAV-lijst namelijk niet. Zoogkoeien staan in de RAV-lijst voor 5,3 kilo ammoniak per dierplaats per jaar en vleesstieren tot 24 maanden voor 7,2 kilo.

Vleesveehouders zijn nu enigszins bezorgd dat de ammoniakemissie die via de gecombineerde opgave aan hun bedrijf en stallen wordt gekoppeld op den duur mogelijk kan conflicteren met bijvoorbeeld de milieuvergunning. Volgens LTO-beleidsmedewerker Wiebren van Straalen is daar geen sprake van omdat er voor vleesvee maar twee mogelijkheden op de RAV-lijst staan en daarbij is geen keus in het stalsysteem omdat daar nooit emissiemetingen voor zijn gedaan. Zolang de vleesveehouder de typering zoogkoe of vleesstier maar hanteert, is er niets aan de hand, dus afmestkoeien van vleesveerassen moeten als zoogkoe geboekt worden.

De gegevens van de Gecombineerde opgave worden uiteindelijk door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebruikt voor sectorale emissieregistraties. Op bedrijfsniveau worden deze gegevens niet gebruikt of vrijgegeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.