RundveeNieuws

‘Volatiliteit zuivelmarkt moet worden beperkt’

Brussel – De volatiliteit op de Europese zuivelmarkt moet worden beperkt, met name door de Milk Marketing Oberservatory (MMO) te versterken en door het interventievangnet te versterken.

Dit zei Europees Parlementslid Jim Nicholson (conservatieven, Noord-Ierland), tijdens een toespraak bij de Europese zuivelkoepel EDA.

Nicholson stelt namens het Europees Parlement een nieuw rapport op om de positie van de Europese melkveehouderij te versterken. Hij wil dat het MMO niet alleen cijfers verstrekt over de stand van zaken in de Europese zuivel, maar dat het de melkveehouderij ook gaat waarschuwen als er zwaar weer aan komt, of als er extra kansen in de markt zijn. Verder moet het MMO de melkveehouderij financieel-economisch advies kunnen geven. Het exportbeleid van de EU moet er volgens Nicholson meer op zijn gericht om de Europese zuivel minder afhankelijk te maken van één of twee hele grote importeurs. Dat is een les van de Russische boycot.

Namens Europees landbouwcommissaris Phil Hogan zei diens kabinetslid Tom Tynan dat het MMO zal worden versterkt, maar hij gaf niet duidelijk aan hoe ver precies en in welke richting. Over de interventie hield hij zich op de vlakte.

Beheer
WP Admin